Belföld

Nem sok szót vesztegetett L. Simon leváltására Csák János

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Interjút adott a Magyar Demokratának Csák János kulturális és innovációs miniszter, aki a hét elején azonnali hatállyal elbocsátotta a Nemzeti Múzeum főigazgatóját, a fideszes L. Simon Lászlót. A hetilap is rákérdezett a történtekre, de különösebben nem mentek bele a részletekbe. A miniszter röviden megismételte korábbi érvelését, ezt mondta: „az állami intézmények vezetőitől különösen elvárható, hogy maradéktalanul tartsák be az Országgyűlés által meghozott törvényeket”.

Mint ismeretes, az utóbbi napokban a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás (Word Press Photo) miatt került szembe egymással a két fideszes kultúrpolitikus. Csák János a Mi Hazánk kezdeményezése nyomán úgy döntött, tizennyolc év alattiak a továbbiakban nem látogathatják a Nemzeti Múzeum kiállítását, „mert az sérti a gyermekvédelmi törvényt”. A párt azt kifogásolta, hogy a kiállításon „a 2022-es év legfontosabb eseményeként jelenítik meg az LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot, illetve a meleg idősotthont ábrázoló képsorozaton tekinthetik meg az odalátogatók például azt, hogy női ruhába és tűsarkúba öltözött férfiak rúzsozzák magukat”.

A Magyar Nemzeti Múzeum viszont azt írta: nem tudja jogszerűen végrehajtani a kulturális és innovációs miniszter felszólítását, miszerint 18 évesnél fiatalabbak ne látogathassák a 2023-as World Press Photo kiállítást. Sőt, L. Simon ironikusan meg is köszönte a Mi Hazánk politikusának, Dúró Dórának, hogy felkeltette a közönség érdeklődését a kiállítás iránt.

Az elbocsátás után Csák a parlamentben vezetésre alkalnatlan személynek nevezte L. Simon László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik