Belföld

Csák János L. Simonról: borászként és tévésztárként elismerendő, de vezetőnek alkalmatlan

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

Miután hétfő délelőtt kirúgták L. Simon Lászlót a Nemzeti Múzeum éléről, az igazgató eltávolítását elrendelő Csák János minisztert kérdezte a történtekről a Parlamentben Hiller István szocialista képviselő. Az ellenzéki politikus arra volt kíváncsi, hogy pontosan milyen magatartást tanúsított L. Simon, akinek az a „munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette”. Hiller arra is rákérdezett, hogy a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás (Word Press Photo) kiállítás nem tetszett-e Csáknak (amely egy meleg idősotthont ábrázoló fotót is bemutatott, melynek hátteréről bőven írtunk) vagy politikai gesztust tesz a radikális jobboldalnak Magyarországon.

Csák János a törvények betartását hangsúlyozta a történtekkel összefüggésben.

Mi lenne, ha például az atomerőmű vezetője azt mondaná, hogy ő válogat a törvények közül, hogy melyiket tartja be?

– Tette föl a kérdést a miniszter. Kiemelte, minden állami vezetőnek kötelessége betartani a törvényeket.

Csák János ezután az Egyesült Államokat hozta fel példának, amely szerint azért erős és befolyásos ország, mert betartják a saját törvényeiket. L. Simonról szólva úgy fogalmazott, hogy számára „eléggé nehéz érzéseket okoz”, hogy egy intézményvezető azt mondja, hogy nem tudja betartatni a törvényeket.

Hiller újbóli kérdésére Csák azt mondta: „Én itt egy szolga vagyok, önök, és a nép szolgája, aki végrehajtja a törvényeket.”

L. Simon Lászlóról azt mondta,

pályája elismerendő, mint lebegő értelmiségi, mint borász, mint népfőiskolai vezető, mint tévésztár, de sajnálatos módon vezetőnek alkalmatlan.

Kapcsolódó
Így magyarázza a kormány L. Simon kirúgását
A parlamenti ülés napon is téma volt a Nemzeti Múzeum igazgatójának kirúgása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik