Belföld

A rendőrségnek kell elbírálnia, lehet-e közpénzen a New York Timesban reklámozni az Orbán család érdekeltségét is

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu
Polt Péter feljelentésnek értékelte ezúttal is Vadai Ágnes kérdését.

Ön szerint jogilag rendben van, hogy az állami MTÜ a New York Timesban az Orbán család érdekeltségét is hirdeti?

A Demokratikus Koalíció politikusa azt követően fordult ezzel a legfőbb ügyészhez, hogy a 444. hu megírta, olyan turisztikai reklámcikket jelentetett meg az állami Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a New York Timesban, amiben az Orbán család érdekeltségét is hirdették. Vadai Ágnes arra volt kíváncsi, Polt Péter szerint jogilag rendben van-e,  hogy a fizetett hirdetésben az ajánlott éttermek egyike éppen a Tiborcz István tulajdonában lévő BDPST érdekeltsége, a magyar gasztronómiáról szóló részben pedig a BDPST Group „executive sommelier”-je nyilatkozott. A DK politikusa egyébként már egyértelműen állást foglalt.

Ez az eljárás a közpénzek szándékosan, céltól eltérő módon, jogellenes formában és törvénysértően történt felhasználásával megalapozottan felveti bűncselekmények jogtalan haszonszerzés céljából, vagyoni hátrányt okozva és hivatalos személyként a vagyonkezelési kötelezettség megsértésével való elkövetésének gyanúját.

Arról kérdezte Polt Pétert, szerinte jogszerű, szabályos és törvényesen megalapozott-e az olyan eljárás, amelyben a Magyar Turisztikai Ügynökség, mint állami tulajdonú szervezet, közpénzből finanszírozva, országimázs-építésnek feltüntetve valójában a miniszterelnök családtagjainak a magánérdekeltségeit és üzleti vállalkozásait reklámozza külföldön.

Az ügyészség vizsgálja-e az ügyben esetlegesen megállapítható jogellenes cselekményeket és az esetleges törvénysértésekkel kapcsolatos büntetőjogi felelősséget? Ha igen, akkor a vizsgálat milyen részletes, érdemi ténymegállapításokat tett, milyen eredménnyel járt? Ha nem, akkor ezt a döntést milyen szakmai okokra, jogalapra és körülményekre alapozták?

A legfőbb ügyész Vadai Ágnes kérdését ezúttal is feljelentésként értékelte. Azt elbírálás céljából a BRFK II. Kerületi Rendőrkapitányságnak küldte meg, tehát ott döntenek arról, indítanak-e nyomozást.

Kapcsolódó
Nem tudni, hány feljelentés érkezett Mészáros Lőrinc és Tiborcz István cégei ellen, mennyi zárult vádemeléssel
Vadai Ágnes olyat kérdezett, amire a legfőbb ügyészség szerint nem adható érdemi válasz. Közben három kérdéséből feljelentés lett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik