Belföld

RTL: Akkora a tanárhiány, hogy a naplót is hamisíthatják egy szigetszentmiklósi iskolában

Hamis adatok szerepelhetnek a KRÉTA rendszerben egy szigetszentmiklósi iskolában – derült ki az RTL Híradójából. A csatornának egy iskolai dolgozó beszélt erről, szerinte akkora tanárhiány van, hogy előfordult, hogy a tornatanár tartott fizikaórát, az énektanár pedig magyart. Azonban ezt szakszerű helyettesítésként kell beírni az elektronikus naplóba.

A riportban megszólalt egy szülő, aki szerint hiába kezdődött el több mint 2 hónapja a tanév a szigetszentmiklósi Kardos István Általános Iskola és Gimnáziumban is, vannak diákok, akiknek alig van jegyük. Az apuka szerint ennek az az oka, hogy komoly pedagógushiány van az iskolában.

Kiderült, már az előző tanév végén is sokan hiányoztak az iskolából: fizika, matematika, angol, kémia és biológia szakos pedagógust is kerestek. Az erről szóló hirdetést egy másik szülő küldte el a Híradónak. A helyzet azóta tovább romlott. Az iskola egyik tanára szerint a felmondási hullám a pedagógusok új jogállásáról szóló törvény, a státusztörvény megszavazása után gyorsult fel. A legtöbb üres álláshelyre nyugdíjas vagy részmunkaidőben dolgozó tanárok jöttek. De így is vannak betöltetlen helyek. Ezt a dolgozók egymás között osztották el, emiatt sokan túlóráznak.

Durván nagy mértékű az áttanítás. Alsó tagozatos kollégák tanítanak felső tagozaton, felső tagozatos kolléga gimnáziumban, gimnáziumi tanárok pedig letanítanak felső tagozatra. Keresztül-kasul próbáljuk elfedni a hiányzó kollégákat. Ez azt jelenti, hogy kémiát nem kémia szakosok tanítanak, informatikát nem a megfelelő emberek tanítják

– erről beszélt az iskola egyik névtelenséget kérő tanára.

A tanár szerint a probléma óriási. A KRÉTA rendszerben azonban ebből alig látszik valami.

Az adatok hamisak. Minden úgy van elkönyvelve a KRÉTA rendszerben, mintha ez teljesen rendben volna és minden szakszerűen lenne megtartva. Ennek ellenére nagyon sok óra elmarad, vagy csak felügyelet van az órán.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője szerint nem csak ebben az iskolában játszanak az adatokkal. Ráadásul mától sok helyen még nagyobb gondot okoz a tanárhiány, ugyanis a státusztörvény miatt felmondók október 31-ig voltak alkalmazásban. Ők az őszi szünet után már nem tértek vissza az iskolákba.

A Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ azt közölte a Híradóval, hogy az intézmény túlórával és új kollégák felvételével biztosítja az iskolában a tanári feladatok ellátását, és hogy minden feladatot ellátnak.

Kapcsolódó
Kiderült, melyik tankerületben mondott fel a legtöbb iskolai dolgozó január óta
A PDSZ adatai szerint 2150-en távoztak a magyar oktatási rendszerből január óta.
Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik