Belföld

Orbán Viktor új kínai autógyárról beszélt, pár hét múlva eldől, hogy Magyarországra csábulnak-e az ázsiaiak

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Kálmán Olga (DK) azt kérdezte Orbán Viktortól az azonnali kérdések óráján, hogy hány vendégmunkást akar behozni még a kormány. A miniszterelnök azt mondta, új idegenrendészeti törvény jön majd, és a vendégmunkásokat csak a legszigorúbb szabályok alapján engedik be, csak olyan álláshelyre jöhet vendégmunkás, amelyet magyarok nem töltenek be.

Ezután Bedő Dávid kérdezte a miniszterelnököt. A Momentum országgyűlési képviselője a fiatal, kárpátaljai magyar halálos áldozatok neveit sorolta föl, akik az orosz-ukrán háborúban estek el. Majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel zajlott találkozójáról kérdezte Orbán Viktort.

Ha már volt bátorsága leülni Putyinnal, megkérdezte, mikor hagyja el Ukrajna szuverén területét az orosz hadsereg, és miért nevezték az 56-os forradalmárokat fasisztának?

– kérdezte Orbánt.

A kormányfő a Putyinnal való találkozójáról azt mondta, hogy a magyar kormány követi a kárpátaljai magyarok részvételét az orosz-ukrán háborúban. „Nagy veszteség ez Magyarország számára” – mondta. Szerinte „mi nem beszélünk erről a konfliktusról, hanem megéljük ezt”. Közölte, meggyőződése szerint Európának, hanem azon belül Magyarországnak és a kárpátaljai magyaroknak is az az érdeke, hogy béke legyen.” Majd úgy fogalmazott, hogy sajnálja, hogy a Momentum háborúpárti.

Bedő erre közölte:

Ha már elment fényesre törölni Putyin hátsó felét, legyen annyi benne, válaszoljon egyenesen arra a kérdésre, hogy hogyan képviselte a magyarokat.

Az ellenzéki politikust ezért figyelmeztette az ülésvezető a szóhasználata miatt.

Orbán viszont nem reagált a kritikára, úgy válaszolt, hogy Magyarország minden lehetséges fórumon a tűzszünet és a béke mellett áll ki. A miniszterelnök szerint megbukott a nyugatiak stratégiája, amely arról szólt, hogy az ukránok és a magyarok a vérüket adják a háborúban, a nyugatiak pedig a pénzt.

Ezután Lukács László, a Jobbik frakcióvezetője arról kérdezte Orbán Viktort, hogy miért hoz be a kormány Magyarországra „sok olcsó, ázsiai „migránsmunkást”. A politikus szerint ebben az ügyben meg kellene fontolni a népszavazás lehetőségét is, és meg kellene kérdezni az embereket.

A kormányfő válaszában azt mondta: „Magyarország a magyaroké”. Orbán a jobbikos politikus szemére hányta, hogy „Ön rendszeresen 500 ezer külföldi munkavállalóról beszél”, de ez egy „olyan javaslat, amit mi nem fogadunk el, nem értünk egyet vele.” Hangsúlyozta csak annyi vendégmunkás jöhet Magyarországra, amennyi betöltetlen állás van.  Azt is mondta a miniszterelnök, hogy áttekintették a világ 2-3 vendégmunkás-törvényét. Orbán szerint ezek alapján Magyarországra csak korlátozott időre, 2-3 évig jöhetnek majd vendégmunkások.

Tordai Bence (Párbeszéd) arról kérdezte a kormányfőt, hogy a kormány milyen beruházást tervez Soroksáron, ahol a projekttel érintett földek körül már Tiborcz István is felbukkant. Azt is megkérdezte a zöldpolitikus, hogy valóban odatelepítenék egy kínai autógyárat. Orbán Viktor erre azt mondta, hogy oda a magyar állam semmilyen beruházást nem tervez. Azt ugyanakkor hozzátette valóban van egy versenygyártás kínai autógyár ügyében a franciákkal, hogy ki nyeri ezt a versenyfutást a decemberre fog kiderülni.

Orbán arról is beszélt, hogy Magyarországon kelet-nyugat megosztás volt 2010 előtt, ám szerinte a kormánynak sikerül hamarosan megszüntetnie ezt. „Ha minden tervünket sikerül megvalósítani, akkor Kelet-Magyarország fel fog zárkózni Nyugat-Magyarország színvonalára.” Az új megosztottság észak és dél lesz, ezért az új állami beruházásokat lehetőleg délre kell vinni. Hangsúlyozta: „Soroksárra nem akarunk vinni semmilyen állami beruházást.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke és frakcióvezetője azt vetette Orbán Viktor szemére, hogy a kormány az izraeli-gázai konfliktusban Izrael oldalára áll, „szolgai módon”, illetve „egyoldalúan”, miközben sok ezer gázai civil, köztük gyerek hal meg az izraeli válaszcsapásban.

Orbán Viktor válaszában hangsúlyozta: a kormány a terrorizmus minden formáját elutasítja, és veszteségnek tartja a gázai civilek lemészárolását is. Hozzátette: joga van az önvédelemhez Izraelnek. „A terror semmire sem megoldás” – mondta Orbán. Hangsúlyozta: a cél az, hogy ne eszkalálódjon a konfliktus, és ne váljon államközi konfliktussá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik