Belföld

Háborús veszélyhelyzet közben küldhet magyar katonákat Csádba a parlament

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A kormány kérésére a kormánypárti többség 2024. május 23-ig hosszabbítaná meg a rendeleti kormányzást, átmenetileg.

A Magyar Honvédség csádi katonai szerepvállalásáról és a veszélyhelyzet meghosszabbításáról is dönthet az Országgyűlés hétfőn, e heti négynapos ülésének első napján, írja az MTI a parlamenti honlapon olvasható napirendi javaslat alapján. A határozathozatalok után bizottsági jelentések vitái lesznek.

A Magyar Honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló határozati javaslat alapján a magyar katonák 2025. december 31-ig a Csádi Köztársaság területén egy, legfeljebb 200 fős, a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingensben vehetnek részt egyebek mellett tanácsadási, támogatási és harctéri mentorálási feladatok ellátása érdekében.

A szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló 2022. évi XLII. törvény módosítását a kormány javasolta ismét. Ha elfogadják, akkor 2024. május 23-ig maradna a veszélyhelyzet, illetve a rendeleti kormányzás.  (A kormánypártok korábban azzal érveltek, hogy a gyors reagálás miatt szükséges a veszélyhelyzet, ám az ellenzékiek ezt elutasították, úgy vélték, a különleges jogrend nem más mint a kormány teljhatalmának fenntartása, visszaélés a joggal.)

Hétfőn a képviselők dönthetnek a Magyarország és Ruanda közötti légi közlekedési megállapodás kihirdetéséről. Mintegy három órán át azonnali kérdések, interpellációk, majd kérdések is elhangzanak.

Ezt követően a képviselők elkezdik a magyar építészetről szóló törvényjavaslat vitáját. A Lázár János miniszter által jegyzett, több mint 280 paragrafusból álló előterjesztés indoklása szerint átlátható, egységes szabályozást hoz létre. Az új kódex egyik jelentős újítása, hogy rögzíti az építészeti alapelveket, amelyeket a tervek készítésétől az építési folyamat végéi figyelembe kell venni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik