Belföld

A kormány fél évvel újra meghosszabbítaná a háborús veszélyhelyzetet

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Egyelőre 2024. május 23-ig maradna a rendeleti kormányzás, ha nem lesz újabb hosszabbítás.

A szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló 2022. évi XLII. törvény módosítását javasolja Tuzson Bence igazságügyi miniszter. (A jelek szerint a tervezet átment az igazságügyi tárca társadalmi egyeztetésén.)

Az Orbán-kormány a fideszes többségű Országgyűlés felhatalmazását kéri, hogy a veszélyhelyzetet további 180 nappal meghosszabbíthassa, egészen 2024. május 23-ig.  A kormány először tavaly májusban egy rendeletben az egész országra kihirdette a háborús veszélyhelyzetet. Az ugyanakkor az Alaptörvény kilencedik módosítása óta harminc napra hirdethető ki, csak országgyűlési felhatalmazással hosszabbíthatja meg a kormány, amely ezt követően akár rendeletben is felfüggesztheti egyes törvények alkalmazását, eltérhet törvényi rendelkezésektől és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

A javaslat célja, hogy az Országgyűlés az Alaptörvény 51. cikk (3) bekezdése alapján ismételten felhatalmazza a Kormányt, hogy a veszélyhelyzetet további 180 nappal meghosszabbíthassa.

A parlament legutóbb május 3-án hatalmazta fel a kormányt a veszélyhelyzet, és a rendeleti kormányzás meghosszabbítására. Akkor még Varga Judit érvelt azzal, hogy az orosz–ukrán háború okozta humanitárius és gazdasági helyzet kezeléséhez kell biztosítania a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik