Belföld

1,67 milliárdért vásárolhatnak elektromos autókat a tankerületek

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
126 elektromos autót és hatvan darab töltőberendezést szereznek be 1,67 milliárd forint értékben a tankerületi központok és vezetőik számára. A Klebelsberg Központ és az illetékes minisztérium mindezt azzal magyarázta, hogy ezt a forrást másra nem lehetett elkölteni.

Nettó 1 milliárd 676 millió forint értékben szerezhet be a Klebelsberg Központ elektromos gépjárműveket és nem nyilvános használatú töltőberendezéseket. Ebből a pénzből Nissan Leaf és Nissan NV-200-asokat vesznek – tudta meg a 24.hu.

„A tankerületi központok részére összesen 126 járművet tervezünk beszerezni, az összeget másra nem lehet felhasználni. A beszerzés az energiahatékonyságot segíti, a régebbi típusú, nem gazdaságos, illetve a korábban bérelt gépjárműveket válthatják ki a tankerületek, hogy ezzel is a fenntartási, üzemeltetési költségek csökkenjenek” – írta lapunk kérdésére küldött válaszában a Klebelsberg Központ. Arra is felhívták a figyelmünket, hogy ezt a támogatást még az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) kapták, deklaráltan az elektromobilitást segítő céllal.

Rákérdeztünk arra, hogy miért volt indokolt ez a beszerzés, miközben a pénzhiány miatt számos iskola lepusztul, és a tanárok fizetésemelésére sem jut elég forrás.

Ezt a forrást nem lehet iskolák felújítására felhasználni

– emelte ki válaszában a Klebelsberg Központ.

Arra is rákérdeztünk, hogy ezekből az autókból kapnak-e személyes használatra a tankerületi vezetők. A következő választ kaptuk:

A fenntartói feladatok ellátásához lehet ezeket használni, nem személyes használatra kapják a tankerületi vezetők.

Az ITM jogutódja, az Energiaügyi Minisztérium lapunknak elküldött válaszából az is kiderül, hogy pont a tankerületek számával megegyező töltőpontot, azaz összesen hatvan darabot építenek ki. Így elvileg minden tankerületnek lenne saját töltőállomása, amit külső használók nem vehetnek igénybe, csak az adott hivatal dolgozói.

A megvenni tervezett 126 gépjárműből (a tárca egyébként 124 darabról írt nekünk) 47 kisteherautó lenne. „Ezek olyan tankerületekhez kerülnek, ahol nem állt rendelkezésre elegendő gépjármű a napi szintű szállítási, kisebb karbantartási és postázási feladatokhoz” – írták.

Galéria
Mohos Márton / 24.hu

„A Klebelsberg Központ tankerületei mintegy 2200 köznevelési intézményt tartanak fenn az ország minden részében. Egyes központok akár száznál több intézménnyel is rendszeres kapcsolatot tartanak, azokat folyamatosan látogatják, működésüket a helyszínen ellenőrzik. Az elektromos járművek a karbantartási munkák elvégzésében, iratok és egyéb küldemények kézbesítésében is hasznosulnak” – indokolta a beszerzés szükségességét az Energiaügyi Minisztérium, amely egyben környezetvédelmi szempontokkal is magyarázta a projektet.

Az Energiaügyi Minisztérium a közlekedés zöldítése érdekében támogatja a fontos közfeladatot ellátó szervezeteket, intézményeket is a tiszta és csendes elektromos járművek megvásárlásában. A tárca a kizárólag zöldítési célokra fordítható kvótabevételek terhére biztosít forrást

– írták nekünk, hangsúlyozva, hogy ezek az autók nem személyi használatra, hanem közfeladatok ellátására vehetők igénybe.

Az autóvásárlás a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság hatályos keretmegállapodása alapján történik. Mostanáig 41 darab Nissan NV-200 típusú kishaszongépjárművet és 28 darab Nissan Leaf személygépjárművet szállítottak le. „A további ütemezés a nyertes partner, a Gablini Kft. mindenkori kapacitásától függ” – jelezte az Energiaügyi Minisztérium.

A 41 kisteherautót már másfél éve beszerezték, ezekért összesen 474,6 millió forintot fizetett a Klebelsberg Központ, ami 11,5 millió forintos átlagárat jelent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik