Belföld

Április óta 1634 külföldi embercsempészt engedtek szabadon magyar börtönökből

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Egy április végén hatályba lépett kormányrendelet értelmében jogerősen elítélt külföldi embercsempészek szabadulhatnak a rácsok mögül. Mindezt a magyar kormány érvelése szerint költséghatékonysági okokból teszik. Rétvári Bence államtitkár válaszából kiderült, hogy eddig 1634 külföldi embercsempészt engedtek szabadon, írja az Economix.

A Belügyminisztérium államtitkára a jobbikos Lukács László György írásbeli kérdésére világította meg az idén tavasszal megindított reintegrációs gyakorlat eredményét, amely a társadalomra kevésbé veszélyes, nem életvitelszerű bűnelkövetők számára biztosítható. Az áprilisi kormányrendelet értelmében a börtönök túlzsúfoltsága miatt azok a reintegrációs őrizetbe került külföldi embercsempészek, akik súlyosabb bűncselekményt nem követtek el, távozhatnak, azzal a feltétellel, hogy 72 órán belül el kell hagyniuk az országot. Az ügy miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a magyar kormány ellen.

Összesen nyolc reintegrációs őrizetbe helyezett embercsempészt fogtak el és vittek vissza a börtönbe. Két esetben az is kiderült, hogy újra embercsempészetben vettek részt. 

Rétvári azt is elmondta, hogy a hazai börtönök az elfogott több mint kétezer embercsempész miatt túl zsúfolttá váltak, hiszen arányuk jóval 10 százalék fölé nőtt. Körülbelül minden nyolcadik rab embercsempész volt, de még most is a fogvatartottak 8,5 százalékos az arányuk.

Kapcsolódó
A kormány szerint a külföldi embercsempészek elengedéséről is a magyarok döntöttek
Ezt válaszolta Rétvári államtitkár az Orbán Viktor politikai felelősségét firtató kérdésre. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik