Belföld

A PTE öt karán is elfogadják az MCC-s többletpontokat, de hetven helyett csak tízet érnek

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Pécsi Tudományegyetemen tíz többletpontot kaphatnak azok a középiskolások, aki elvégezték a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Középiskolás Programját – erősítette meg a Telex kérdésére az egyetem.

Október végén derült ki, hogy az MCC középiskolás programbizonyítványa több egyetemen is pluszpontokat érhet. 2024-től a győri Széchenyi István Egyetem, a jövőben pedig már a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem akár 70 többletpontot adhat az MCC-s képzésért a felvételező diákoknak, kétszer annyit, mint egy középszintű nyelvvizsgáért. A PTE-n viszont hetven helyett, csak tíz pontot lehet majd szerezni az MCC-tanulmányokért, mivel az egyetem központilag szabályozta, hogy a „Tehetséggondozó programokon történő részvétel” alapján legfeljebb ennyi intézményi pont adható.

A kari autonómiával élve, a következő karok éltek ezzel a lehetőséggel: ÁJK, BTK, ETK, KPVK és MIK

– írta az egyetem, megjegyezve, hogy a többletpontokat a 2025. évi általános felvételi eljárástól kaphatják majd meg a fiatalok. Az erre vonatkozó szabályzatot szeptember 22-én fogadta el az egyetem szenátusa. Mint mondták, az egyetem „saját belátása szerint döntött”, nincs tudomásuk központi ajánlásról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik