Belföld

Dupla annyi pontot érhet a felvételin egy MCC-bizonyítvány, mint egy nyelvvizsga

2024-től a győri Széchenyi István Egyetem, a jövőben pedig már a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem is pontként fogja beszámítani a Mathias Corvinus Collegium (MCC) középiskolás programbizonyítványát. Ez azt jelenti, hogy a jövőben akár 70 többletpontot is szerezhet a felvételinél az a gimnazista diák, aki elvégzi az MCC Középiskolás Programját – írta meg mindezt a 444 a Partizán információi alapján.

Utóbbi csatorna értesüléseit az MCC is megerősítette. Válaszukban azt írták:

A program célja, hogy a középiskolai tananyagot kiegészítve segítse a pályaválasztást, felkészítse a diákokat a sikeres továbbtanulásra, és kezdő támogatást nyújtson egy hosszabb távú karrierút tervezéséhez is. A 2002 óta működő programban jelenleg 24 helyszínen 4500 középiskolás diák tanul, akik szombati intenzív képzési alkalmakon, klubdélutánokon, valamint e-learning-kurzusokon vesznek részt. A KP-s diákok egy sikeres félév teljesítése érdekében szemeszterenként legalább 30-40 órát töltenek tanulással, az iskolai tevékenységükön felül.

Az érvényben lévő rendszer szerint a felsőoktatási felvételin összesen 100 többletpont szerezhető egy-egy diák esetében. Az emelt szintű érettségi 50 pontot ér, míg nyelvvizsgák esetében a B2-es komplex (vagyis írásbeli és szóbeli), államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványért 28 pluszpont jár a felvételin, míg a C1-es, komplex nyelvvizsgáért 40 pont. Ehhez képest egy MCC-képzés abszolválásáért 15 és 70 közötti többletpont szerezhető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik