Belföld

Több óvodában a gyerekek magyarságtudatáról érdeklődtek a szülőknél

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Országos pedagógia-szakmai ellenőrzés tartott az Oktatási Hivatal. Az ellenőrzést legalább öt évente egyszer kötelezően el kell végezni minden köznevelési intézményben. Habár az alkalmazott eljárásrendek egységesek, az eszközök és értékelési szempontok intézménytípusonként eltérhetnek egymástól. A tanfelügyelet több részből áll, és ennek egyik részét képezi az intézményi önértékelés keretén belül a szülői kérdőív, melynek kitöltését maga az intézmény szervezi meg (így eldöntheti azt is, hogy minden szülő kitöltse, vagy óvodai csoportonként csak páran).

Ennek részeként több óvodában osztottak ki olyan kérdőíveket, melyekben arra kérik a szülőket, hogy gyermekeik magyarságtudatáról nyilatkozzanak. A Népszavához eljuttatott ív készítői állításokat fogalmaztak meg, a szülőket pedig arra kérték, hogy egy 1-től 5-ig terjedő skálán jelezzék, mennyire tartják azokat igaznak az óvodájukban. A felmérésben az óvodai munkát általánosságban érintő állítások mellett többek között az alábbi két témában is nyilatkozniuk kellett:

  • „Az intézmény fontosnak tartja a nemzeti hagyományok megismertetését, a magyarságtudat, hazaszeretet kialakítását.”
  • „Az intézményben a gyermekek megismerik az erkölcsi normákat, képessé válhatnak arra, hogy az adott értékrendet kövessék, a hozzá kapcsolódó ünnepeket, megemlékezéseket örömmel megéljék.”

A Népszava arról érdeklődött az Oktatási Hivatalnál, hogy a kérdőívben miért nem szerepeltek olyan kérdések, hogy jut-e minden csoportra legalább két óvodapedagógus, van-e gyógypedagógus, vagy tartanak-e logopédiai foglalkozást. Válaszukban azt írták: a felmérésnek van szabadszöveges mezője is, amelyben a kitöltő bármiről kifejtheti a véleményét. A Hivatal az ovisok magyarságtudatának vizsgálatát releváns szempontnak tekinti, mivel

az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramja is egyértelműen rögzíti az érzelmi, az erkölcsi és az értékorientált közösségi nevelés feladatkörén belül a nemzeti identitás, a hazaszeretet alapjainak megteremtését.

A hazafiasság, a magyarságtudat erősítésének igénye a Nemzeti Alaptantervben is szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik