Belföld

Jövőre adómentes lesz a lottó ötös és olcsóbb lesz a Túró Rudi

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A kormány a héten beterjesztette az őszi adócsomagját a parlamentnek. A Népszava szemlézte a 300 oldalas dokumentumot, melyből kiderül, hogy a lakosságot érintő főbb adók nem változnak: a személyi jövedelemadó és az áfafizetés alapvető szabályaihoz nem nyúlt a kormány. Csak részleges módosítások várhatók, például

szja-mentesek lesznek a jövőben az állami számsorsolásos szerencsejátékokon (kenó, lottó) elért nyeremények.

Az indoklás szerint a kormány így próbálja felkorbácsolni az emberek játékkedvét, hogy ezáltal nagyobb állami bevételekre tegyen szert.

Az áfa mindössze egy termék esetében csökken 27 százalékról, 18 százalékra: a túródesszertek, köztük a Túró Rudi lehet így olcsóbb. A döntést nem indokolták. 2017 májusában Varga Mihály pénzügyminiszter az akkori költségvetés beterjesztésekor elmondta, ha a gyermeke tudná, mi az az áfa, a Túró Rudi áfáját csökkentené.

Csökkentik a műkincsek behozatalát terhelő adót: a jövőben már 5 százalékos áfa megfizetésével hozhatnak be külföldről, pontosabban az EU-n kívülről műkincseket.Kiderült továbbá, hogy a magyar kormány bevezeti a globális minimumadót, ennek köszönhetően jövőre plusz száz milliárdos adóbevételre tesz szert a költségvetés.

A magyar költségvetés komoly kihívásokkal küzd. A bevételek visszaestek, miközben jövőre jelentős, a GDP 2 százalékát bőven meghaladó – 1600 milliárd forintos – hiánycsökkentést kell véghez vinni a kormánynak.

Kapcsolódó
Elszállt a költségvetés, a Pénzügyminisztérium megemelte a hiánycélt
A PM szerint Magyarország kilátásai kedvezők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik