Belföld

Így reagált a World Press Photo vezetője arra, hogy Magyarországon megtiltották a 18 éven aluliaknak a belépést a kiállításra

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

„Meglepett a döntés, amelynek értelmében korlátozták a belépést a 2023-as, budapesti World Press Photo kiállításra” – így reagált a hvg.hu megkeresésére  az 1955 óta létező, független fotográfiai szervezet igazgatója, Joumana El Zein Khoury. A portál azután kereste meg a vezetőt, hogy  Csák János kulturális és innovációs miniszter – mint ismert, arról tájékoztatta a Mi Hazánkat, hogy a párt kezdeményezése nyomán tizennyolc év alattiak a továbbiakban nem látogathatják a Nemzeti Múzeum kiállítását, „mert az sérti a gyermekvédelmi törvényt”.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese sikerként értékelte a miniszter által bejelentetteket. A képviselőnő korábban maga kérte törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását Csák János minisztertől a Nemzeti Múzeumban megtekinthető Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás tartalma miatt, „azon ugyanis a 2022-es év legfontosabb eseményeként jelenítik meg az LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot, illetve a meleg idősotthont ábrázoló képsorozaton tekinthetik meg az odalátogatók például azt, hogy női ruhába és tűsarkúba öltözött férfiak rúzsozzák magukat” – olvasható az erről szóló pártközleményben.

Semmi explicit vagy bántó nincs ezekben a képekben. Ez a sorozat érzékeny és őszinte bemutatása annak, hogyan él egy idős, Fülöp-szigeteki LMBTQI+ közösség.Mindenkit arra bátorítanék, hogy a honlapunkon nézze végig a sorozatot, és vonja le a saját következtetéseit

– írta az igazgató a hvg.hu-nak.

Joumana El Zein Khoury hozzátette, a New York Timesnak fotózó Hannah Reyes Morales képein szereplő emberek életét „tárgyszerűen, mégis szenvedélyesen” mutatja be a fotósorozat, amelyről a világverseny zsűrije azt mondta: „Jól kivitelezett, gyönyörűen fényképezett sorozat, amely sikerrel állítja a középpontba egy közösség erejének és egymásba vetett bizalmának demonstrációját ahelyett, hogy a kétségbeesésben fürdőzne”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik