Belföld

Fürjes Balázs: A rendszerváltoztatás óta nem volt olyan kabinet, amely többet tett volna fővárosért, mint az Orbán-kormány

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A kormány Budapest-politikájáról és a megélhetéséről is beszélt a Népszavának Fürjes Balázs, aki korábban a budapesti fejlesztések kormánybiztosa, illetve Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese volt. A lap megkérdezte az egykori politikustól, mi a véleménye arról, hogy az országgyűlési választások óta szinte valamennyi fővárosi beruházást leállította a kormány.

Tartalmilag egyet tudok érteni ezekkel, hiszen egészen más politikai és gazdasági helyzetben indultak el a beruházások, amelyek megvalósítását a kormány most átmenetileg felfüggesztette, elhalasztotta. A hogyant illetően van, amit másképp csináltam volna, de nem én ülök ott

– mondta Fürjes, aki nem ért egyet azzal a felvetéssel, hogy „a kormány Budapest tönkretételén fáradozik”. Mint mondta, „a rendszerváltoztatás óta nem volt olyan kabinet, amely többet tett volna fővárosért, mint az Orbán-kormány”.

Lázár János indulatos szavakkal sztornózta a fővárosi projekteket, többi között a Fürjes szerelemprojektjét. A kiszivárgott dokumentumokban nagybetűs „SOHA! NEM!” felirattal nyugtázták a Városmajor megújításának elkaszálását. – Amikor az ominózus Lázár-lista nyilvánosságra került, elmondtam: egyetlen miniszter írói munkásságát sem kommentálom – mondta ezzel kapcsolatban Fürjes.

Az egykori politikus a NOB tagja, ám azért nem jár tiszteletdíj. Titoktartási kötelezettségre hivatkozva mégsem beszélt arról, hogy miből él. – Több lábon állok, projektalapon vállalok tanácsadást. Magánemberként szerződök magáncégekkel – mondta, megjegyezve, hogy közpénz ezeknek a projekteknek „a közelében sincs”.

Fürjes a budapesti olimpiáról is beszélt. – Ez a vonat itt volt, de elment, és lehet, hogy végleg – jelentette ki, mondván, „az a felfordulás, amely a pályázat elgáncsolásához vezetett 2017-ben, egy biztos olimpiától fosztotta meg Magyarországot”. Úgy látja, „nem volt esélyünk a 2024-es játékok elnyerésére, de miénk lett volna 2032, ha nem kényszerülünk kiszállni”, és akkor „megint nem egy metropolisz, hanem egy közepes méretű világváros lehetett volna a házigazda”, mi!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik