Belföld

NNGYK: A COVID-19 fertőzések döntő többsége sporadikus, nincs országos járvány

Ivándi Szabó Balázs / 24-hu
Ivándi Szabó Balázs / 24-hu
A Müller Cecília vezette testület azonban elismeri, hogy a mostani légúti megbetegedések hátterében leggyakrabban a SARS-CoV-2 vírus áll.

Kiderült, hogy a győri kórházban a Covid-19 okozta megbetegedések számának emelkedése miatt péntektől határozatlan időre látogatási korlátozásokat vezetett be, sőt annyi az új beteg, hogy a koronavírus-fertőzöttek ellátására külön osztályt nyitottak. Arról korábban a Népszava írt, hogy ősszel újra emelkedtek az esetszámok, ám mivel már nem regisztrálják a koronavírus-fertőzötteket, így csak más európai országok adataiból lehet arra következtetni, melyik variáns okozza a megbetegedéseket. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa egy szakmai fórumon arról beszélt, nehéz lenne megítélni a járványügyi helyzetet, mert nincs adat arról, hányan kerülnek kórházba, intenzív osztályra, szorulnak lélegeztetésre, halnak meg a covid-fertőzés miatt.

Éppen ezért megkerestük azt a Nemzeti Népegészségügyi Központot, amely a nyáron összeolvadt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel. A Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központtól azt kérdeztük, hányan vannak kórházban koronavírus-fertőzéssel, országosan hány fertőzött van, illetve hogy a központ szerint van-e járvány, valamint szükségesnek tart-e bevezetni járványügyi intézkedéseket.

Az NNGYK mindössze kétmondatos válaszából arra lehet következtetni, hogy vannak adataik, bár pontos számokat nem árultak el. Ezt írták:

Az NNGYK rendelkezésre álló adatai szerint mind az akut légúti fertőzések, mind az influenzaszerű megbetegedések az év ezen időszakára jellemző számban fordulnak elő.

Azt viszont elismerik, hogy

a légúti megbetegedések hátterében leggyakrabban a SARS-CoV-2 vírust azonosították. (A SARS-CoV-2 a COVID-19 megbetegedésért felelős vírus.)

Járványról azonban nincs szó az NNGYK szerint, mivel azt írják,

a COVID-19 fertőzések döntő többsége sporadikus, a koronavírus országos járványos terjedése nem tapasztalható.

A kórházak intézkedései viszont azt sugallják, sok lehet a beteg. Nemrég a Nyírő Gyula Kórházban a Covid–19-esetek számának megemelkedése miatt már október 10-én elrendelték a Lehel utcai telephely látogatók számára a sebészi maszk kötelező viselését, a Budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet pedig október 18-tól tette kötelezővé a maszkviselést a betegeknek, kísérőknek, látogatóknak is. Ugyanekkortól a Tolna Vármegyei Balassa János Kórházban is újra kötelezővé tették a maszkot.

Az  intézmények felkészültek

Az esetszámok érzékelhető őszi emelkedése miatt még szeptember végén megkérdeztük az Országos Kórházi Főigazgatóságot, készülnek-e újra központi protokollal a kórházak és rendelőintézetek számára. Az OKFŐ szeptember 28-án hasonló választ adott, mint most az NNGYK. Egy hónappal ezelőtt azt írták, hogy Magyarországon jelenleg a COVID-19 fertőzések döntő többsége sporadikusan fordul elő, a koronavírus országos járványos terjedése nem tapasztalható,  a lakosság átoltottsága magas.

„Az elmúlt időszakban az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) nem küldött COVID-dal összefüggő eljárásrendet, tájékoztatást az irányítása alá tartozó intézményeknek, mert a COVID várhatóan az influenzához hasonlóan velünk marad, illetve a kórházak és szakrendelők mindennapi munkájába, működésébe beivódott a vírus elleni védekezés, az intézmények felkészültek egy esetleges járványhullámra elméletben és gyakorlatban is” – tették hozzá.

Hangsúlyozzák azonban, hogy

a koronavírus jelenleg zömében enyhe, influenzaszerű tüneteket okoz, a mutációk jellemzően a sérülékenyebb betegekre jelentenek veszélyt, esetükben javasolt az emlékeztető oltás felvétele.

Nem leszenk járványügyi intézkedések, de monitorozzák a helyzetet

A vírushelyzetről a szerdai kormányinfón is beszélt Gulyás Gergely, aki újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, a jelenlegi Covid-megbetegedések megszaporodása semmiképpen sem eredményezi majd a korábbi járványügyi intézkedések visszavezetését. Ennek ellenére a helyzetet az OKFŐ és az NNGYK is folyamatosan monitorozza. A főigazgatóság egy hónappal ezelőtti válaszában azt írta, „a járványhelyzet monitorozása a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és az OKFŐ szintjén is folyamatos. Amennyiben a jövőben bármilyen szempontból a jelenleginél magasabb szintű intézkedések elrendelésére lenne szükség, akkor az az ágazatirányítás, illetve az NNGYK feladata.”

Azt is hangsúlyozzák, hogy a megbetegedés ellen továbbra is az oltás adja a legerősebb védettséget, ami ingyenesen kérhető. A koronavírus elleni védőoltások, illetve a koronavírus omikron variánsa elleni Pfizer vakcina az oltópontok mellett a háziorvosoknál is elérhető. Jelenleg országszerte a megyei kórházakban, illetve Budapesten 5 kórházban működik oltópont. Az oltópontok nyitva tartásával kapcsolatban az adott kórház honlapjáról tájékozódhatnak.

Arról azonban nem írtak, hogy érkezik-e Magyarországra a legújabb összetételű, a legfrissebb omikron-variánst is tartalmazó Covid-vakcina, ezért Kulcsár Andrea, a Dél-pesti Centrumkórház oltási specialistája egy minapi online fórumon azt mondta, nem javasolja az itthon jelenleg elérhető Covid-vakcinák felvételét azoknak, akik egészségesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik