Belföld

Dübörög a Fertő tavi beépítés, új közbeszerzést írtak ki Lázárék

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Fertő tavi kormányzati beruházás folytatásáról ír az Átlátszó: a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium hirdetménye tegnap jelent meg a közbeszerzési értesítőben. Úgy tűnik ezek alapján, hogy úgy lett, ahogy azt Lázár  nyáron egy videóban bejelentette: csökkentett tartalommal, de mindenképp folytatják az építkezést a tónál, ahol egy éve állnak a munkálatok.

A Fertő tavi beruházás története évekkel ezelőtt kezdődött: 2019-ben derült ki, hogy mintegy 23 milliárd forint közpénzből akar megvalósítani a kormány egy hatalmas turisztikai beruházást Fertőrákoson, ahol a tervek szerint szálloda, sportközpont, ökocentrum, új strand és kikötő is épülne. Az Európai Uniós és az Unesco is tiltakozott a projekt ellen. Az Átlátszó felidézi: a „turisztikai fejlesztés” azzal indult, hogy a 9 milliárd forintos vitorláskikötő építését Mészáros Lőrinc egyik cége nyerte, amely letarolta a nádast, és lebontatta az ikonikus cölöpházakat. Majd gyakorlatilag az egész fertőrákosi tópartot legyalulták a beruházás miatt.

A mostani kiírás két részből áll:

  • az első részbe a hajókikötő, csónak- és vitorláskikötő, strand, vitorlásklub, belső út és parkoló, valamint a közművek, illetve a terület- és környezetrendezés, továbbá a tájépítés részeként az ökopark és szabadidőpark tervezési és kivitelezési feladatainak elvégzése tartozik.
  • második rész a fogadóépület és az ökocentrum megvalósításáról szól.

Az Átlátszó emlékeztet: az érintett terület nagysága nem lett kisebb, az épületek száma viszont csökkent.

Kapcsolódó
Napi háromszáz teherautóval érkezhet a NER a Fertő tó partjára
Állami pénzből épülhet négycsillagos szálloda, kikötő és 16 teniszpálya a Fertő tó partjára. A nemzeti park területén Mészáros Lőrinc cége vezényli az építkezést, amely ellen hiába tiltakoztak a helyiek. A beruházást egy 2017-es tűzvész is megkönnyíti. Riport.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik