Belföld

3 év 4 hónapot kértek a nyugdíjasra, aki elkeseredésében a halott anyjára és magára gyújtotta az elárverezett házat

Évekre börtönbe kerülhet az a szolnoki nyugdíjas, aki hónapokig élt együtt a halott anyjával, majd végső elkeseredésében magára gyújtotta a házat, miután a végrehajtók elárverezték a feje fölül. A Szolnoki Járási Ügyészség közveszélyokozás bűntette miatt állítja bíróság elé a 73 éves helyi férfit.

Lánczi Rajmund, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy 3 év 4 hónap szabadságvesztést kértek a férfire előkészítő ülésen történő beismerés esetére.

Az idős férfi egy szolnoki családi házban lakott a 92 éves édesanyjával. A kölcsöntartozásai miatt végrehajtás indult ellene, és elárverezték a házat a feje fölül. Ebből tavaly szeptember 26-án kellett volna kiköltözniük, hogy birtokba vehesse az új tulajdonos.

Ráadásul az idős férfinek nem sokkal korábban, nyáron halt meg a 92 éves édesanyja. Ő azonban nem értesítette a hatóságokat a halálesetről, és a szoba padlóján hagyta az anyja holttestét. Már minimum egy hónapja élhetett egy házban a halott anyjával, (feltehetően azért, hogy felvehesse a nyugdíját – a szerkesztő) amikor tavaly augusztus 30-án végső lépésre szánta el magát ittasan.

Benzint locsolt szét a garázsban, ahol a kocsija állt, majd bekapcsolta a földszinten és emeleten lévő főzőlapokat, s rájuk tett egy-egy gázpalackot. Biztosra akart menni, mert a földszinti főzőlap mellé odatett egy kannában öt liter benzint, majd a fürdőszobába és gardróbba is betett egy-egy benzinnel teli ötliteres kannát. A 73 éves férfi ezután meggyújtotta a garázsban szétlocsolt benzint, és bezárta a lakóház ajtajait.

A férfi által okozott tűz következtében a garázs, a benne lévő kocsival teljesen kiégett, a tűz átterjedt a garázsból nyíló folyosóra, valamint a garázsajtó fölötti előtetőre, mely a tűz következtében megsemmisült, továbbá a nyílászárók megégtek, a ház belső falazatáról a festék leégett, az elektromos hálózat elégett, a fűtési rendszer pedig működésképtelenné vált.

– közölte az ügyész.

A tüzet a szomszédban lakók észlelték, akik nyomban értesítették a hatóságokat, valamint poroltóval megkezdték a tűz oltását, lekapcsolták az áramot és elzárták a gázt. A tűzoltók eloltották a lángokat, így az nem terjedt tovább.

Az idős férfit eszméletlen állapotban találták meg az egyik emeleti szobában a tűzoltók, majd füstmérgezés miatt kórházba vitték.  A csoportvezető ügyész elmondta még, hogy a 73 éves férfi nem tett vallomást, és a tettére sem adott magyarázatot.

Az ügyészség 3 év 4 hónap letöltendőt kért az idős férfire arra az esetre, ha az előkészítő ülésen mindent váddal egyezően beismer, s lemond a tárgyalás jogáról is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik