Belföld

Márki-Zay előválasztást javasol, miután kiderült, hogy a DK és az LMP lecserélné az ellenzéki polgármestert Miskolcon

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke és Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke a múlt héten bejelentette, hogy Hegedűs Andreát, a DK országgyűlési képviselőjét indítják a miskolci polgármesteri címéért a 2024-es önkormányzati választáson.

A várost jelenleg az ellenzéki támogatással megválasztott Veres Pál vezeti, akit az MSZP és a Jobbik továbbra is támogat. A Földes Ferenc Gimnázium korábbi igazgatója 2019-ben nagy fölénnyel győzött a fideszes Alakszai Zoltánnal szemben.

Gyurcsány elsősorban azzal indokolta a polgármesterváltás szándékát, hogy sokaknak csalódást okoz Veres „rendíthetetlen részvétele” a Miskolci Egyetem alapítványi kuratóriumában. Szerinte a polgármester együttműködik a kormánnyal, miközben a felsőoktatási modellváltás oda vezetett, hogy magyar diákok és kutatók nem vehetnek részt az uniós programokban. Gyurcsány szerint mindez megkérdőjelezi, hogy Veres hol áll politikailag.

Veres a bejelentésre úgy reagált: „A DK helyi vezetői az ellenzéki politikát szeretik, és valóban így van a legjobb esélyük arra, hogy 2024-től Miskolcon is újra ellenzékben legyenek.”

Vagyis a polgármester újra indulni szándékozik, az ellenzék pedig megosztott. Erre reagált most Márki-Zay Péter, az ellenzék tavalyi miniszterelnök-jelöltje, felajánlva, hogy az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom megszervezi az előválasztást Miskolcon az esélyesebb ellenzéki jelölt kiválasztása érdekében, ha a közös indulásról szóló tárgyalások nem vezetnek eredményre. Két ellenzéki induló ugyanis „garancia arra, hogy Miskolcnak 2024-től újra fideszes polgármestere és közgyűlése legyen – ezt pedig egyetlen tisztességes ellenzéki sem szeretné”.

Márki-Zay megjegyezte: elrettentő példa arra, hogy a DK indulása Fidesz győzelmet hozhat, a tavaly szeptemberi miskolci időközi választás. Ezzel ellentétben pozitív példaként szolgálhat az ellenzék számára a jászberényi januári időközi választás sikere, írta, ahol a jobbikos polgármester győzött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik