Belföld

Tavaly 2 milliárdos vesztesége volt a Humdának, most mégis milliárdos megbízást adott Balásy cégeinek

MTI
MTI

Bruttó 1,4 milliárd forintos keretszerződést kötött augusztus elején a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. az állami kommunikációs költéseket elnyelő Balásy Gyula két cégével, a Lounge Design Kft.-vel és a New Wave Media Kft.-vel rendezvényszervezési és kommunikációs feladatokra – írta az RTL.hu.

A szerződés a keretösszeg kimerüléséig, de legkésőbb 2024. július 31-ig érvényes. A keretösszeg 30 százaléka opciós rész, a fennmaradó 70 százalékot viszont biztosan le kell hívnia a HUMDA Zrt.-nek. Hogy milyen rendezvényt, rendezvényeket szeretnének ennyiért kommunikálni, az a közbeszerzési dokumentációból nem derült ki.

A költés annak fényében érdekes, hogy a magyar autó- és motorsportért felelős cég tavaly igen szerény bizonyítványt tudott felmutatni, kétmilliárdos veszteséget termeltek.

A HUMDA Zrt.-t az azóta megszűnt Innovációs és Technológiai Minisztérium alapította, amelyet akkoriban Palkovics László vezetett. Később a kormány kiszervezte a céget a Széchenyi István Egyetemért Alapítványnak, amelynek elnöke éppen Palkovics László lett. A kuratóriumban egészen idén februárig tag volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

A kormány korábban Hajdúnánáson akart motorversenypályát építeni, az állam meg is vett 500 hektárnyi szántóföldet, a terveket is bemutatták, az új pálya költségeként pedig 65 milliárd forinttal számoltak.

Az első MotoGP futamot 2022-ben akarták megrendezni, csakhogy a pálya nem épült meg. A pálya sorsa ma is kétséges, idén év elején a kormány azt közölte az RTL Híradóval, hogy a MotoGP-pálya építése tavaly felkerült a felfüggesztett kormányzati beruházások listájára, ám ekkorra már 4 milliárd forintot elköltöttek a projektre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik