Belföld

Schiffer András ügyvédi irodája adott tanácsokat a Mi Hazánknak

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Schiffer András, az LMP egykori társelnökének ügyvédi irodája egy év alatt kilencszer szerződött a Mi Hazánk frakcióval jogi tanácsadásra, írja a Blikk. A lap adatigényléssel fordult az Országgyűlés Hivatalához, amelyben kikérték a ciklus eleje óta megkötött összes frakciószerződést.

Schiffer irodája jogi tanácsadásra és képviseletre jellemzően kis értékű szerződéseket kötött: az expolitikus irodája alig több mint nettó 700 ezer forintot kapott a szélsőjobbdali párt frakciójától.

Schiffer Andrásra azért esett a Mi Hazánk választása, mert kiemelkedően jelentős szakmai tapasztalata van nemcsak jogi szakterületeken, hanem a közügyek területén is

– indokolta a Blikknek a döntést a Mi Hazánk kommunikációs osztálya, megjegyezve, hogy személyesen Schiffer András dolgozik a frakciónak, több más ügyvéddel párhuzamosan. (Schiffer más, pártokhoz kötődő megbízásokat is vállal, képviselte például az offshore cégét letagadó DK-s Ráczné Földi Juditot a Válasz Online-nal szemben.)

A Mi Hazánk költései között megemlítik, hogy

  • feltűnően sokat fordít „eseti jellegű személyszállításra”, például amikor február 24-én az aktivistáikkal megbénították a debreceni akkumulátorgyárat, több mint nettó 700 ezret költöttek;
  • párt egy korábbi jelöltje, a radikális jobboldali fesztivál, a Magyar Sziget főszervezőjeként ismert Spigut Tamás – azóta felszámolás alatt álló – cége nettó 2,8 milliót kapott rendezvényszervezésre;
  • januárban összesen nettó 310 ezer forintért vásároltak jegyeket az Új Színházba.

Az LMP arculattervezését és a képviselőik munkájához kapcsolódó grafikák elkészítését idén nettó 7,2 millió forintért végzi a Liberty Promotion Kft. nevű cég, melynek tulajdonosa Bartók Krisztián énekes, aki a Megasztár első szériájában tűnt fel. Az LMP Páva Zoltán cégével szerződött közösségi médiás hirdetésekkel kapcsolatos tanácsadásra és webanalitikára, melyre összesen 3 millió forintot költ a frakció. Páva a tulajdonosa a tavalyi választási kampányban kulcsszerepet játszó, ellenzéki propagandaoldalnak, az Ezalényeg.hu-nak. Az LMP továbbá rendelt kutatást a Mediántól másfél millió forintért.

A zöldpárthoz hasonlóan a DK is Páva cégét bízta meg a közösségi média területén: Gyurcsány Ferenc pártja havi 7,2, évi 140 millió forintról szóló szerződést kötött velük. A DK számos feladatot igyekezett „házon belül” elvégezni:

  • DÉKÁ Rendezvény Kft. 21,5 millió forint értékben 15 megbízást kapott a frakciótól,
  • saját cégük készített összefoglalót a képviselők kommunikációjáról,
  • lebonyolított portréfotózást,
  • szervezett utcafórumokat,
  • sőt, még 50 ezer újpesti kiadványt is előállított.

Jogi tanácsokkal Czeglédy Csaba DK-s önkormányzati képviselő ügyvédi irodája, a Czeglédy és Társa látja el a frakciót, tavaly május óta – a jelenleg hatályos szerződéssel együtt – kb. 8,5 millió forintért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik