Belföld

840 diák tanul honvédelmet kötelezően „próbaüzemként”, de nem árulják el, melyik iskolákban

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI

142 oktatási intézményben több ezer diák tanul honvédelmi alapismeretek nevű tantárgyat, idén közel négyszázan érettségi vizsgát is tettek belőle. A Magyar Honvédség tájékoztatása szerint viszont további hat iskolában az iskolák szabad órakerete terhére szeptembertől 840 diák tanul egy másik, honvédelem nevű tantárgyat „próbaüzemként”, írja a G7.

A honvédség szerint ez a „kötelező képzés lehetőséget teremt arra, hogy a diákok egy átfogó képet kapjanak a magyar honvédelemmel összefüggő alapfogalmakról, a honvédelem rendszeréről, a haderőnemekről és a haditechnikai eszközökről”.

Az új tantárgy teszttanítása során 840 diákot három köznevelési és három szakképzési intézményben tanítja tíz katonaoktató, „akik a tanítási tevékenységet önkéntes tartalékos katonai szolgálati viszony keretei között végzik, havi fizetésüket ennek a szolgálati jogviszonynak megfelelően kapják”.

Azt viszont nem árulták el, pontosan mely iskolákról van szó, csak annyit, hogy „a hat állami fenntartású iskola elhelyezkedése, az iskolatípusok és iskolaméretek a próbaoktatás tapasztalatainak feldolgozásakor megfelelő információkat adhat a program további fejlesztésére”.

A honvédelem tantárgy keretében a diákok tanulhatnak többek között a lőelmélet alapjairól, haditechnikai ismeretekről vagy túlélési és térkép-, illetve tereptani alapismeretekről is.

Frissítünk!

A honvédség honlapján található  cikk szerint többek között a pomázi Sashegyi Sándor Általános Iskola és Gimnáziumban és a gödöllői VSzC Madách Imre Technikum és Szakképző Iskolában indult el a honvédelem tantárgy „próbaüzeme”.

Kapcsolódó
Új középiskolai tantárgy jön: a honvédelem
A tantárgy választható lesz, heti egy órában indítják szeptembertől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik