Belföld

IDEA: megállt a Fidesz-tábor csökkenése

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A teljes népesség körében 27, a biztos szavazó pártot választóknál 45 százalékon áll a Fidesz – derül ki az IDEA Intézet 2023. szeptember 29. és október 13. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményeiből. Mindez azt jelenti, hogy a Fidesznek egyelőre sikerült stabilizálni a támogatottságát, a nyár végén tapasztalt visszaesés nem folytatódott tovább. A legutóbbi kutatáshoz hasonló adatot mutatott ki tehát az intézet, abban pedig az állt, hogy a 2022-es áprilisi választások óta ez a párt legalacsonyabb mért népszerűsége.

A második legerősebb párt a Demokratikus Koalíció (DK), amely 12 százalékon áll a teljes népesség, és 19 a biztos szavazók körében. A harmadik helyen a Mi Hazánk Mozgalom található(6, illetve 9 százalékos mutatóval), akiket a Momentum Mozgalom követ (a teljes népességen belül 5, a biztos pártválasztóknál 8 százalékon vannak). Rajtuk kívül a parlamentbe jutási küszöb környékére mérték a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot.

Az utóbbi hónapban alig tapasztalhatók érdemi elmozdulások, talán csak arra szükséges felhívni a figyelmet, hogy a preferenciájukban bizonytalanok, vagy azt eltitkolók, illetve a választástól távol maradók aránya két százalékponttal növekedett az előző méréshez képest – olvasható az IDEA közleményében. A bizonytalanok aránya 37 százalékon van.

Az őszi időszakban, megegyezően a korábbi, szeptemberi adatfelvétel eredményével, a 18 éven felüli szavazati joggal rendelkező állampolgárok 27 százaléka szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a Fidesz−KDNP-re.

Az IDEA Intézet 2023. októberében először publikálja A Nép Pártján Mozgalom támogatottságát. A mérés alapján a Jakab Péter vezette párt a teljes népességben azonos választottsággal rendelkezik a Jobbik Magyarország Mozgaloméval, sőt, a biztos szavazó pártot választók körében még meg is előzi azt a pártot, amiből kiszakadt A Nép Pártján.

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2023. szeptember 29. és október 13. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, iskolai végzettség, életkor, településtípus és régió tekintetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik