Belföld

IDEA: Tavaly április óta nem volt ilyen alacsony a Fidesz támogatottsága

De még így is gond nélkül nyerné a választásokat, ha most tartanák.

2022. áprilisi 3-a óta most mérte a legalacsonyabb támogatottságot a Fidesz-KDNP-nek az IDEA Intézet – közölték hétfőn.

A 2023. augusztus 28. és szeptember 8. között készített reprezentatív közvélemény-kutatás eredményei szerint a teljes népességben az augusztusi méréshez hasonlóan továbbra is alacsonyabb a kormányzó párt támogatottsága, mint az év korábbi szakaszaiban. Továbbá a biztos szavazó pártot választók körében bár kifejezetten enyhén, de további csökkést mutat. Egyetlen területen érzékelhető nagyobb mozgás a pártpreferenciákat tekintve: az ismeretlen preferenciájúak aránya 3 százalékponttal csökkent az előző méréshez képest.

A nyár végén – megegyezően az előző, augusztus eleji méréssel – a felnőttek 27 százaléka szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a Fidesz-KDNP-re. A teljes, választókorú népesség körében nem történt változás, míg

a biztos szavazó pártválasztók 45 százaléka támogatná most vasárnap a Fidesz-KDNP-t. A 2022-es áprilisi választások óta ez a párt legalacsonyabb mért népszerűsége.

IDEA Intézet

Mindez azt jelenti, hogy a Fidesz a 2022-es választási eredményéhez képest a teljes népességben mintegy kilenc, a biztos szavazó pártot választók körében pedig körülbelül hét százalékpontot veszített. A párt népszerűségének visszaesése elsősorban 2022 nyarán következett be, majd az idei év elejétől egészen nyár végéig nagyjából a teljes népességben 30, míg a biztos szavazó pártot választóknál 48 százalékos szint körül stabilizálódott. A 2023-as nyári időszakban erről a szintről csökkent a Fidesz választottsága 27 és 45 százalékra.

Ezzel együtt, ha 2023 szeptemberében parlamenti választásokat tartanának Magyarországon,

a Fidesz-KDNP győzelmét továbbra sem veszélyezteti a töredezett ellenzék. 

A második legerősebb pártra, a Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 11, a biztos szavazó pártot választók 19 százaléka szavazna. Ezenkívül még a Mi Hazánk, a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt lépi még át az 5 százalékos parlamenti küszöböt. Az ellenzéki pártok esetében a változások mindkét választói csoportban elhanyagolható, 1−1 százalékpontos mértékűek.

Egyetlen olyan ellenzéki párt sincs tehát, amely a nyár folyamán hibahatárt meghaladó módon tudta volna növelni saját szavazótáborát, így a Fidesz és az ellenzék közötti támogatottsági olló alig-alig csökkent, és különösen nem is koncentrálódott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik