Belföld

Elbukott Iványi Gáborék alkotmányjogi panasza

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Hiába érveltek azzal, hogy az Alkotmánybíróság határozatai így kiüresedhetnek.

Az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) alkotmányjogi panaszt nyújtott be, kérte, hogy az Alkotmánybíróság semmisítse meg a Fővárosi Törvényszék ítéletét és a Kúria végzését. Ez az ügy, amikor a MET szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményfenntartóként hiába igényelte a kiegészítő költségvetési támogatást a Magyar  Államkincstártól, mert nem szerepelt egyházként a hatályos ágazati törvények mellékletében.

A határozat ellen benyújtott bírósági keresetét a Fővárosi Törvényszék elutasította. A Kúria a felülvizsgálati kérelmet be sem fogadta. Az alkotmányjogi panasz szerint a bírósági döntések sértik a vallásszabadsághoz való jogot, a tisztességes bírósági eljáráshoz való jogot, a köznevelési intézmények fenntartói között hátrányos megkülönböztetést okoznak.

A működési támogatás igénybevételének részletszabályait tartalmazó jogszabályokat ráadásul a jogalkotó mulasztotta el módosítani annak az alkotmánybírósági határozatnak megfelelően, amelynek indoklása  korábban kifejezetten rögzítette, hogy

a panaszos az egyházi jogállását nem veszítette el.

Ez ad lehetőséget a jogalkalmazóknak, hogy a panaszos egyházi kiegészítő támogatásra való jogosultságát elutasítsák. Ha a jogszabályokat ellenkezően értelmezhetik egy adott alapjog vonatkozásában, akkor az Alkotmánybíróság határozatai kiüresedhetnek. A MET jogásza szerint ezért nem kapták vissza korábbi jogosultságaikat sem.

Az Alkotmánybíróság szerint ugyanakkor a MET noha az Alaptörvényben biztosított joga sérelmére hivatkozott, ám indítványa e feltételnek csak részben tett eleget. Kérte a támadott bírósági döntések megsemmisítését, ám panaszában valójában a jogalkotó által alkotott jogszabályokkal összefüggésben állította, hogy hátrányos megkülönböztetés érte. Az AB szerint  a jogszabályokat a bíróságok értelmezik, az Alkotmánybíróság az értelmezés alkotmányos kereteit jelöli ki, ám ez sem alap arra, hogy minden olyan esetben beavatkozzon a bíróságok tevékenységébe, amikor állítólag jogsértő a jogalkalmazás. Mivel az alkotmányjogi panasz nem tett eleget több törvényi követelménynek az Alkotmánybíróság Czine Ágnes vezette tanácsa az azt visszautasította.

Iványi Gábor korábban egyháza helyzete miatt levélben fordult az Európai Bizottság alelnökéhez, Vera Jourovához, de írt Orbán Viktornak és Novák Katalinnak is. Előzőleg egyértelművé tette, a jelenlegi kormány alkotmánysértő módon vette el egyházi státuszukat (amit az Alkotmánybíróság határozata ellenére sem orvosolt) és ezzel adósságcsapdába kergette őket, több mint tíz éve küzdenek jogaikért, hiába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik