Belföld

Átminősítették a beruházást, így mégis megépülhet a Déli Körvasút

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Egy kormányrendeletre hivatkozva katonai célúvá minősítette a kormány a Déli Körvasút beruházást, így nem kell betartania bíróság hatályos döntését, amely szerint nem végezhetők kivitelezési munkálatok a területen – írja a Telex az az Újbudai Önkormányzat közlése alapján. Újbuda szerint az ezt elrendelő végzés a szövegezésében olyan, mintha kifejezetten emiatt az ügy miatt született volna.

A Déli Körvasút kapacitásbővítési tervei ellen a civilek és az újbudai önkormányzat is tiltakozik.

Az Újbudai Önkormányzat szerint mostani, a Déli Körvasút katonai célúvá minősítése 20 hónappal az ukrajnai háború kitörése után azért született, hogy ne kelljen betartani a bíróság hatályos döntését, amely szerint nem végezhetők kivitelezési munkálatok a területen.

A Telex kereste a kormányt, hogy, miért pont most minősítették át a beruházást, és milyen katonai célt fog szolgálni, de egyelőre nem kaptak választ,

A lap emlékeztet: a beruházást már egyszer megtámadta a bíróságon Újbuda önkormányzata civilekkel az oldalán közigazgatási per keretében, a keresethez csatlakozott a fővárosi önkormányzat és Ferencváros is. Ennek nyomán 2022 februárjában elveszítette környezetvédelmi engedélyét, új eljárás kezdődött, melynek végén a Pest Megyei Kormányhivatal újból megadta a környezetvédelmi engedélyt.

Májusban aztán másodjára is elbukta a környezetvédelmi engedélyét a Déli Körvasút. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az engedély elkaszálása után azt mondta, szerinte ezzel budapesti városvezetés a budapesti közlekedés fejlődése ellen lépett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik