Belföld

Szicíliai nyaralóparadicsomba is tanulmányutat szervezett a XVI. kerület, beszámoló erről sem készült

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu
  • Minden évben külföldi tanulmányutat szervez a XVI. kerületi önkormányzat elsősorban a kerület oktatási intézményeinek vezetőinek, miközben tíz éve nem fenntartója az iskoláknak.
  • Az utak többségénél turistaközpontokba látogattak a résztvevők. A legutóbbi, Nizzába, a francia Riviérára szervezett úton ott volt Kovács Péter, a kerület fideszes polgármestere és helyettesei is.
  • A tanulmányutakról egyáltalán nem készültek beszámolók, nem tudni, mik voltak a hivatalos programok, és a szervező utazási irodák kiválasztásának körülményeit is titkolja a kerület.
  • Nem világos az sem, hogy a delegáció tagjai miként ismerték meg például a polgármester által említett spanyol oktatási rendszert, de az biztos, hogy Barcelonában volt, aki megtekintette az FC Barcelona múzeumát.

Már nem élünk a szocializmusban, hogy a külföldi utakról kötelező legyen beszámolót vagy hangulatjelentést írni

– válaszolta Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere arra a kérdésünkre, hogy az önkormányzat által minden évben szervezett – az elmúlt években tízmillió forintot meghaladó költségvetésű – külföldi tanulmányutakról készült-e beszámoló. A kormánypárti vezetésű önkormányzatot azután kerestük meg kérdéseinkkel, hogy kiderült: a legutóbbi, a francia Riviérára szervezett tanulmányúton a polgármester és helyettesei, fideszes képviselők, irodavezetők, sőt a mezőőrség munkatársa is részt vett. Miközben az utat elvileg elsősorban a kerület oktatási intézményeinek vezetőinek szervezték.

Máthé Zoltán / MTI Kovács Péter XVI. kerületi polgármester

Korábban Kovács azt közölte, minden évben tartanak tanulmányutat, ez több mint 20 éves tradíció a XVI. kerületben. A hagyományt 2006-os megválasztását követően ő sem szakította meg. Csakhogy amíg korábban az önkormányzat volt az oktatási intézmények fenntartója, ami indokolhatott kerületi tanulmányutakat, az iskolák 2013-as államosítása után ez már nincs így.

A polgármester szavai ismeretében 2018-ig visszamenőleg kérdeztünk rá az utak részleteire. Azonkívül, hogy Kovács közléséből kiderült, nem készült beszámoló a közpénzből finanszírozott utakról, arra a kérdésre semmilyen választ nem adott az önkormányzat, hogy az egyes utakon mi volt a hivatalos program, milyen rendezvényekre, intézményekbe látogatott el a delegáció.

Így nem tudni, hogy például 2018-ban a 40 fő részére szervezett négynapos úton pontosan mit tanulmányoztak a résztvevők a szicíliai Castellammare del Golfo nevű kisvárosában, ami festői tengerpartjáról ismert. A látványos öböl partszakaszán több ismert hollywoodi filmet is forgattak, elsősorban a strandolást ajánlják helyi programként. Az önkormányzati utat az OTP Travel Utazási Irodán keresztül bonyolították, ám az nem derült ki – egyetlen út esetében sem –, hogyan választották ki a szervező utazási irodát. A kerületnek ez az út csaknem hatmillió forintjába került 2018-ban, fejenként több mint 37 ezer forint volt a számla naponta.

CHARTON Franck / hemis.fr / Hemis / AFP Castellammare del Golfo

Egy évvel később már több mint nyolcmillió forintért utazott a 39 tagú önkormányzati delegáció Barcelonába, ahol szintén négy napot töltöttek. Bár korábban a polgármester arról beszélt, hogy az egyik tanulmányút alkalmával ismerték meg a résztvevők a spanyol oktatási rendszert, nem derült ki, hogy erre az alkalomra gondolt-e. Annak ugyanis nincs nyoma, hogy bármilyen oktatási intézményt megtekintettek a résztvevők.

Az viszont látszik a megküldött dokumentumokból, hogy volt, aki látogatást tett a részvevők közül az FC Barcelona futballcsapatának múzeumában.

Miután 2020-ban nem szervezetek utat a koronavírus-járvány miatt, 2021-ben Szentpétervárra látogatott a XVI. kerület 34 fős delegációja, ahol öt napot töltöttek el. A számla ezúttal már meghaladta a 14 millió forintot, vagyis fejenként naponta több mint 83 ezer forintba került az önkormányzatnak. Ebben az évben szolgáltatót váltott a hivatal, és már nem az OTP utazási irodáját kérte fel a szervezésre, hanem az 1000 Út Utazási Irodát. Az önkormányzat számára kiállított számlán az olvasható, hogy a delegáció az „Észak Velencéje – Szentpétervár 3*+” csomagra fizetett be az irodánál. Ez az orosz-ukrán háború ellenére jelenleg is elérhető az irodánál. A csomag elsősorban városnézést és múzeumlátogatást kínál meglehetősen zsúfolt menetrend szerint. Az összeállított program alapján inkább nevezhető turista-, mint tanulmányútnak.

2022-ben Portóban zajlott a szokásos önkormányzati út, amelyen 37-en vettek részt összesen több mint tízmillió forintért. Ez alkalommal is az 1000 Út Utazási Iroda szolgáltatását vették igénybe. Az útról készült számla szerint a „varázslatos Porto és környéke” elnevezésű programot fizette az önkormányzat, ami elnevezése alapján szintén turistaútnak tűnik, noha nem találtuk meg a csomag részletes programját az utazási iroda kínálatában.

Mint azt megírtuk, 2023-ban Nizzába, a francia Riviérára látogatott az önkormányzat, jövőre pedig Skóciába terveznek utat. Kovács Péter az utakkal kapcsolatban olyan alapvető kérdésekre nem válaszolt, hogy mi volt a tanulmányutak hivatalos programja, milyen intézményeket látogattak meg. De arra sem felelt, hogy miként választották ki az utazási irodákat, kértek-e be ellenajánlatokat. A polgármester azt közölte, hogy a tanulmányútra elköltött összeg az önkormányzat költségvetési főösszegének 0,03 százaléka. Mint írta, csak az idén az intézményeik (óvoda, orvosi rendelő) energetikai megújítására ennek az összegnek a 110-szeresét, bölcsődeépítésre 95-szeresét, óvodaépítésre 60-szorosát, útépítésekre 130-szorosát, nyugdíjasotthon építésére 115-szörösét költi az önkormányzat.

Hozzátette, a tanulmányutat a szokott takarékossággal szervezték: fapados repülőjárattal utaztak, városszéli, a reptérhez közeli 3 csillagos szállodában laktak. Az utazás költségeinek 30-50 százalékát a résztvevők állták, hiszen az étkezések jelentős részét mindenki magának finanszírozta, ahogyan a belépők túlnyomó többségét és a városon belüli utazási költségeket is.

Az adatokat Nemes Gábor, a DK helyi képviselője is kikérte, ő a 24.hu-nak arról beszélt, hogy a polgármesternek úgy látszik, van mit takargatnia, ezt igazolja, hogy számos részletet nem árul el az utakkal kapcsolatban. Nevetséges magyarázatnak tartja a pártállami múltra visszamutogatni, miközben a polgármester egyszemélyes döntési gyakorlatot folytat, ami épp az általa emlegetett korszak mintáit követi. Hozzátette,

nevetséges, hogy miközben ezer sebből vérzik az oktatás, az egészségügy, egyre nagyobb az elszegényedés, Kovács arra büszke, hogy utazási irodák által szervezett kirándulásokon vesz részt. Milyen alapon lehet közpénzt költeni bármilyen helyzetben is nizzai, szicíliai, szentpétervári kiruccanásokra?

Mohai Balázs / MTI Nemes Gábor

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a polgármester környezetvédelmi tapasztalatok gyűjtésével is magyarázta a legutóbbi, nizzai kirándulást. Ugyanakkor csak fideszes bizottsági elnököket hívtak meg az utakra, ám a környezet- és klímavédelmi bizottság LMP-s elnökét nem. Ez is rámutat arra szerinte, hogy nem szakmai alapú utakról volt szó. Egyebekben Nemes elmondta, hogy a DK követeli, hogy fizessék vissza az utak költségeit azok a politikusok, akik részt vettek azokon.

Kapcsolódó
Fideszes politikusok is elkísérték a francia Riviérára szervezett tanulmányútra az iskolaigazgatókat
39-en utaztak a XVI. kerület pénzén Nizzába. Az iskolaigazgatók mellett a polgármester, a helyettesei, fideszes képviselők, irodavezetők, sőt a mezőőrség munkatársa is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik