Belföld

100 milliót tettek zsebre kriptovalutás csalók – videó

police.hu
police.hu
Három nőt és egy férfit fogtak el.

A XI. kerületbe két éve bejegyzett cég kriptovalutás portfólió kezelésével kapcsolatos szolgáltatásokkal foglalkozott, ám  ügyfeleinek csak ígérte a kecsegtető hozamokat, az általuk befektetett összegekkel saját bevételét gyarapította – írja a police.hu. Az illegális tevékenységet végző vállalkozás mögött két nő és egy férfi állt, a befolyt összegeket egyikük unokahúga mosta tisztára. Mind a négyüket elfogták.

A cég vezetői a sértetteket azzal hitegették, hogy egy általuk kifejlesztett, automatizált informatikai rendszer választja ki a legideálisabb tranzakciót számukra, mivel egy kereskedő robot segít az ügyfeleknek minél nagyobb nyereséget elérni. Weboldaluk hatalmas hasznot ígért, szlogenük szerint működésük óta minden egyes napot nyereséggel zártak.

A beszerzett bizonyítékok alapján a nyomozók megállapították, hogy a cég nem rendelkezett kereskedésre alkalmas robottal, azaz szoftver nem volt a birtokában. Vagyis az általuk meghirdetett automatizált portfóliókezelés eleve lehetetlen volt.

Bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás miatt nyomoz Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya. Eddig 14 sértettet azonosítottak. Ők több mint 66 millió forintot fektettek az üzletbe. A cég az ügyfélportálján feltüntetett hozamok kifizetését nem vagy csak részben teljesítette, miközben a céghez és annak ügyvezetőihez köthető bankszámlákon a tranzakciók összértéke elérte a több mint 100 millió forintot.

A gyanú szerint a kft. működését hárman végezték: egy 59 éves balatonalmádi férfi, egy 41 éves érdi nő, valamint egy 29 éves apci nő. Az illegális üzletből befolyt összegeket az apci nő 20 éves unokahúgának utalták át. Ő összesen 95 millió forintot mosott tisztára, majd visszautalta a triónak, ezzel segítve csalásukat. Azért, hogy illegális gazdasági tevékenységüket folytatni tudják, lopásokat is elkövettek. Ezek felderítése és bizonyítása és az újabb sértettek beazonosítása folyamatban van. A remdőrség szerint számuk növekedésével a kárösszeg is jelentősen emelkedni fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik