Belföld

Ma végleg véget ér a nyár – az ablakban a legyek megdögölnek

Lorenzo Di Cola / AFP
Lorenzo Di Cola / AFP
Zúg már az ősz, gyűlik és kavarog, fehér habokba szaggatja a zöldet. Fogócskáznak az apró viharok, az ablakban a legyek megdögölnek.

Idén oly hosszúra nyúlt a nyár, hogy az átlagmagyar cseritibe adta az összes farmernadrágját, s élethosszig sortra rendezkedett be – aki így tett, hibázott, most kereshet egy ruhaházat. (Jut eszünkbe: ugye emlékeznek még páran a klasszikus, humorfesztiválos dumára a pangó államszocializmusból, miszerint „még hogy ez ruhaház? mindenki bruhaház!”?)

Szóval az a helyzet, hogy mint a magunk hagyott évezredek során mindig, ha késve, de idén is ideért az ősz. És ilyenkor, ahogy József Attila mondta: „Becsomagoljuk a vászonruhát / s beöltözünk szövetbe, komolykodva.”

Na, de ne feszítsük az olvasói türelmet további citátumokkal, nézzük végre a szikár tényeket a Kiderül oldaláról.

Ma, vagyis vasárnap túlnyomóan borult időre van kilátás kora délutánig többfelé esővel, záporral. A csapadék zöme a nap első felében érkezik. Délután egyre inkább már csak a déli és keleti területeken lehet csapadék, ott is egyre kevesebb helyen. Ezzel együtt kora estétől északnyugat felől elkezdődik a felhőzet csökkenése. Az esti, késő esti órákban a Dunántúlon és északkeleten újra gomolyfelhők képződnek záporokkal, utóbbi helyen egy-egy zivatar sem kizárt. Az északnyugati szél többfelé megerősödik, a Dunántúlon néhol viharossá fokozódik, majd fokozatosan veszít erejéből a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között várható. Késő este 7, 12 fok valószínű.

Holnap, vagyis hétfőn napos időre számíthatunk többnyire kevés gomoly- és fátyolfelhővel, majd estétől vastagabb, összefüggő fátyolfelhőzet érkezik délnyugat felől. Csapadék nem valószínű. A sokfelé élénk északnyugati szél fokozatosan mérséklődik. A minimum-hőmérséklet -1 és +7, a maximum 11 és 16 fok között várható.

Kedden fátyolfelhős idő várható szűrt napsütéssel, de helyenként vastagabb is lehet a felhőzet. Csapadék nem valószínű. Az északkeleti, a Dunántúlon a délkeleti szél többnyire mérsékelt lesz, csak a Fertő térségében lehetnek élénk lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3, +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 11, 16 fok között alakul.

Szerdán hazánk északkeleti kétharmadán fátyolfelhős idő valószínű szűrt napsütéssel, majd délnyugat felől tovább vastagszik a felhőzet. A nap második felétől délnyugat felől egyre több helyen eleredhet az eső, zápor. Főleg az Észak-Dunántúlon sokfelé megélénkül a délkeleti szél. A hajnali -3, +7 fokról 11 és 17 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

S onnantól: eső, eső, eső.

Ugye, hogy ennél még a költészet is jobb? Ugye!

Akkor legyen még két strófa a már idézett műből, melynek címe, el is feledtük fönt közölni: Balatonszárszó.

Zúg már az ősz, gyűlik és kavarog, / fehér habokba szaggatja a zöldet. / Fogócskáznak az apró viharok, / az ablakban a legyek megdögölnek. (…)

Én fáztam előbb, mert ősz volt már s aki emberi lény, / az mind szomorúbb, mikor újra tanulna remegni. / Kettős remegés tölt: vágy s hüvös árnyak igy ősz elején, / mikor elkezdnek a szelíd öregek köhögetni.

Ínyenceknek itt a mű a csodálatos Kalákával is:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik