Belföld

A kiskunfélegyházi polgármester szerint besározták a kamionparkolóval, amelyet a felesége vezet

CSÁNYI JÓZSEF facebook oldala
CSÁNYI JÓZSEF facebook oldala
Csányi József tartotta a szalagot a felesége és a belga tulajdonosok ollója elé a megnyitón.

Csányi József és egy belga vállalkozó közös cége, a Bivak Kft. 1,4 milliárd forint uniós támogatást kapott egy kamionparkoló létrehozására, de a kiskunfélegyházi polgármester tavaly eladta a nyertes cégben lévő tulajdonrészét. A kft.-t egy másik belga társaság vette meg úgy, hogy Csányi felesége továbbra is a cég ügyvezetője maradt. Idén szeptember végén meglehetősen családiasra sikerült a hivatalos átadó ünnepség: a nemzeti színű szalagot Csányi József tartotta az átvágáshoz felsorakozó Csányiné Pap Andrea és az új külföldi tulajdonosok elé.

„Néhány szó a lejáratásokról” – Csányi a napokban ezzel a címmel tett közzé bejegyzést a közösségi oldalán. A polgármester, aki a Lezsák Sándor vezette Nemzeti Fórum színeiben már a második ciklusát tölti a poszton, azt írta, hogy a város szélére épült kamionparkoló miatt kampányt indítottak ellene. Állítása szerint azok az ellendrukkerei és rosszakarói támadják hamis vádakkal fizetett hirdetésekben és videókban, akik a kákán is csomót keresnek, amikor a város töretlenül fejlődik.

A kft. tevékenységéhez sem nekem, sem az önkormányzatnak nincs köze, polgármesterként azonban rendkívül büszke vagyok rá, hogy egy ilyen komoly fejlesztés történt a város határában, amit most arctalan emberek próbálnak besározni

– fogalmazott a polgármester. A bejegyzés arra nem tért ki, hogy az ügy az elmúlt hónapokban a hatóságokat is megjárta, és nem egy arctalan ember, hanem a képviselő-testület egyik tagja tett feljelentést költségvetési csalás gyanújával. Furcsa, hogy Csányi erről nem tett említést, mivel végül sem a NAV, sem a kormányhivatal nem rendelt el vizsgálatot.

Mónus Márton / MTI Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere.

A kiskunfélegyházi képviselő-testület összetétele eltér az országban megszokottól. A 2014 előtti fideszes polgármester ugyanis olyan súlyos konfliktusokat gerjesztett a városban, hogy a helyiek leváltották a kormánypártot a Nemzeti Fórumra. 2014-ben Csányi a volt fideszes polgármestert, Kapus Krisztiánt úgy lenyomta (55-24 arányban), hogy a kormánypárt a 2019-es önkormányzati választáson önállóan már nem is indult. Csányit Fidesz-logó nélkül is kiugró eredménnyel, 90,5 százalékkal szavazták meg újra ellenzéki riválisával szemben, de a nemzeti fórumos képviselőjelöltek is 70–80 százalékos támogatást kaptak a városban. A helyi ellenzék, a Veled a Városunkért Egyesület (VVE) csak kompenzációs listán tudott négy helyet megszerezni az önkormányzatban.

A polgármester elleni feljelentést – a tavalyi országgyűlési választáson Lezsákkal szemben összellenzéki színekben alulmaradó LMP-s – Kis-Szeniczey Kálmán, a VVE egyik képviselője tette a rendőrségen, ahonnan a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságára helyezték át az előzetes vizsgálatot.

A cégadatok szerint Csányi a 2000-es évek elején két céget alapított az akkoriban több európai országban is terjeszkedő Joris Ide belga fémipari vállalkozó megbízásából. Az épületekhez használt fémlemezek gyártásával foglalkozó Megaprofil Kft. öt éve névváltáson esett át, és ma már az új tulajdonosok irányításával több mint 20 milliárdos éves forgalmat bonyolít, ám az Ide Kft. néven létrehozott kamionparkolós céget sokáig altatták, az utóbbi öt évben alig néhány millió forint volt a teljes árbevétele. 2020-ban – tehát már Csányi második ciklusa alatt – viszont több mint 1,4 milliárd forintot nyert az uniós CEF-pályázaton.

A pályázat előkészítése idején Csányi József kisebbségi tulajdonos volt a társaságban, amelynek a felesége – illetve egy ideig a közvetlen polgármesteri hivatali beosztottja – volt az ügyvezető igazgatója.

Csakhogy az uniós támogatás megszerzése egybeesett azzal, hogy Joris Ide sorban megvált a cégbirodalma nagy részétől, így a Megaprofil után 2021-ben sorra került az Ide Kft. is. A cégből a belga tulajdonos 90 és Csányi 10 százalékos üzletrészét a szintén belga Xelsia Capital BV vette meg. Az új tulajdonosok, Isabel Corne és Sven Bols átkeresztelték a céget Bivak Kft.-re.

A pontos vételárról nincs információm

– írta a hatóságoknak Kis-Szeniczey Kálmán hozzátéve, hogy a polgármester a 2022-es vagyonnyilatkozatában a pénzbeli megtakarításai között 100 millió forintos devizatartalékot tüntetett fel, miközben a cég értékesítése előtt mindössze 5,5 millió forintnyi devizát vallott be. Arról, hogy mekkora összeg volt a kivásárlási ár, megkérdeztük Csányi Józsefet is, de a polgármesteri hivataltól nem kaptunk választ a levelünkre. Így a NAV-nál, illetve a kormányhivatalnál lezajlott vizsgálatról is hiába kérdeztük a városvezetőt.

Rosta Tibor / MTI Kis-Szeniczey Kálmán

Az adóhatósághoz irányított feljelentés érdemi része a többi között azt állította:

  • Kiskunfélegyháza önkormányzata egy korábbi TOP-pályázat keretében 1,4 milliárd forint támogatást kapott ipari park kialakítására. Az Ipari Park II. ütem pályázatában a tervezett beruházások között szerepelt egy nemzetközi kamionparkoló is, ami nem valósult meg, helyette egy kisebb kamionmosó került a területre. Ez a forrás a teljes ipari park kialakítására szólt, és nemcsak a kamionparkolóra, de az utóbbi egyértelműen a vállalás részét képezte, ám azt az az önkormányzat asszisztálásával időközben kiszervezték az ipari parkból egy magánberuházás ingatlanára. Kis-Szeniczey szerint a polgármester érintettsége a nyertes cégben felveti az összeférhetetlenség gyanúját.
  • A feljelentő azt is jelezte a hatóságoknak, hogy szerinte szükségtelen, indokolatlan a 170 férőhelyes kamionos bázisra az EU-s támogatás igénybevétele, mivel a közeli Balástyán szintén uniós forrásból készült el egy hasonló létesítmény.

A képviselő a Bács-Kiskun megyei kormányhivatalnál is tett törvényességi felügyeleti bejelentést, amely szintén érintette a kamionos beruházást, Kis-Szeniczey azonban azt is kérte, hogy vizsgálják meg azt a döntést, amellyel az önkormányzat elengedte a kiskunfélegyházi új fegyvergyár kötbértartozását. Az Átlátszó egy korábbi cikkében már írt arról, hogy az állami HM Arzenál Zrt. kétszer is vett magának telket a cseh licensz alapján készülő gépkarabélyokat és pisztolyokat gyártó üzem számára. Az első, 14 hektáros telket 2017 nyarán az ipari parkban adta el a város 200 millió forint körüli összegért a honvédelmi minisztérium cégének. Néhány hónap múlva azonban változtattak a terven: a HM Arzenál megvette a Terra Zrt. nevű céget, majd ezen keresztül egy új helyen, az ipari parkon kívül újrakezdték az építkezést. 2018 májusában új tagja lett a Terra vezetésének, mégpedig Csányiné Pap Andrea, a polgármester felesége.

A VVE-képviselő azt írta a kormányhivatalnak, hogy a HM Arzenál az eredeti szerződésben vállalta a beépítést, és azt is, hogy kötbért fizet, ha ez mégsem történik meg.

Az állami tulajdonú cég a tervezett beruházást egy másik területen valósította meg, amelyet 3,5 milliárd forintért vásárolt meg, és több milliárd forintos fejlesztést hajtott azon végre. Egyáltalán nem életszerű és gazdasági/költségvetési racionalitással nem magyarázható egy ilyen tőkeerős cég esetében az aprópénznek számító kötbérfizetés elmaradása

– írta Kis-Szeniczey.

A kiskunfélegyházi képviselő büntetőjogi és törvényességi bejelentéseit a hatóságok nem tartották megalapozottnak, vagy hatáskör hiányára hivatkozva dobták vissza azokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik