Belföld

Kiskunfélegyháza lesz a magyar fegyvergyártás központja

Többek között CZ BREN 2 típusú gépkarabélyokat, Scorpion Evo III-as géppisztolyokat és P-09-es pisztolyokat gyárt majd Kiskunfélegyháza új fegyvercége, a Terra Zrt.

Márciusban Simicskó István akkori honvédelmi miniszter és cseh kollégája, Karla Slechtová jelentette be, hogy Magyarország gyalogsági kézi lőfegyverek gyártását tervezi. Akkor arról volt szó: a fegyverek összeszerelése még idén megindulhat, majd 2019 januárjától a teljes gyártás Magyarországon lesz. A fegyverek licencét egy cseh fegyvergyártótól, a Ceská Zbrojovka nevű cégtől veszi a magyar gyártó.

Az Átlátszó.hu szerint már jóval a bejelentés előtt megkezdődött a projekt előkészítése. Az állami tulajdonban működő HM Arzenál Kft.-ben több mint 24,5 milliárd forintos tőkeemelés zajlott le. A tervezett költségvetésben 6,2 milliárd forint szerepelt az építési költségekre, a licencre pedig több mint 4,6 milliárd forint. Az Arzenál 2017 szeptemberében megvette a Terra jogelődjét, januárban pedig újrakezdték az építkezést a kiskunfélegyházi ipari park egyik régóta félbehagyott üzemcsarnokában.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a héten arról beszélt, hogy a kiskunfélegyházi fegyvergyárban jelenleg ugyan csak fegyverek összeszerelését végzik, de tervezik egy lőszer- és lőporgyártó üzem létrehozását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik