Belföld

Karikó Katalin: „Ékszereket nem viselek, jachtom nincs, és nem is lesz”

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Ehelyett inkább oktatásra és a kutatásra fordítaná a Nobel-díjjal járó pénzjutatlmat.

Csaknem ezren köszöntötték csütörtökön a Szegedi Tudományegyetem rektori hivatalának dísztermében Karikó Katalint, aki már a múlt héten, díjazásának kihirdetése után beszélt arról, hogy Szegedre látogat. Az Index.hu beszámolója szerint a Nobel-díjas biokémikus a szegedi útján a sajtó képviselőivel is találkozott, és előzetesen feltett kérdésekre válaszolt. Az egyik ilyen kérdés arra vonatkozott, hogy mihez kezd majd a díjjal járó pénzjutalommal.

 Ékszereket nem viselek, jachtom nincs, és nem is lesz, az oktatásra és a kutatásra szeretném fordítani az összeget

– idézte a lap a kutatónő válaszát. Hogy ezt pontosan hol és kikkel fogja megtenni, azt a jövő dönti el – tette hozzá.

A Nobel-díjas kutatónő a beszámoló szerint külön köszöntötte kisújszállási és szegedi tanárait, kollégáit, ismerőseit. Mint mondta, anno el sem akart menni Magyarországról, minthogy két település van, amibe szerelmes: az egyik Kisújszállás, a másik Szeged.

„Múlt héten, amikor kihirdették, hogy ki kapta a Nobel-díjat, Drew Weissman a barátaival és kollégáival elment bulizni, én pedig haza mentem, én ide jöttem, mert az én kollégáim itt vannak” – mondta a rektori hivatal dísztermében.

A másik szegedi kötődésű Nobel-díjas, Szentgyörgyi Albert neve is előkerült; ő, mint a lap írja, kereken ötven évvel ezelőtt járt először a városban – egykori dolgozószobáját most Karikó Katalin kapja meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik