Belföld

Putyinnal is találkozhat Orbán Viktor Kínában

KREMLIN PRESS OFFICE / ANADOLU AGENCY / AFP
KREMLIN PRESS OFFICE / ANADOLU AGENCY / AFP

Orbán Viktor miniszterelnök jövő szerdán felszólal a kínai Egy övezet, Egy út fórumon, Pekingben – válaszolta a Telex megkeresésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A Politico korábban azt írta, hogy a magyar kormányfő is elfogadta a meghívást a kínai fórumra, amelyen egyébként Vlagyimir Putyin orosz elnök is ott lesz. A lap információi szerint a magyar kormányfő lesz a rendezvény egyetlen uniós vezetője.

„A miniszterelnök jövő szerdán részt vesz az Egy övezet, egy út fórumon Pekingben, ahol fel is szólal.

Előtte hétfőn illetve kedden a tervek szerint kétoldalú tárgyalásokat folytat a kínai vezetőkkel, először a miniszterelnökkel majd az államfővel

– írta Havasi Bertalan.

Arra a kérdésre, hogy a magyar kormányfő találkozik-e majd Putyinnal, Havasi Bertalan nem válaszolt.

Orbán Viktor utoljára 2022 februárjában, közvetlenül az Ukrajna elleni orosz támadás előtt találkozott Putyinnal, akkor Moszkvában. A megbeszélésen arról is szó volt, hogy „biztonságot, hosszú távú stabilitást nyújt Magyarországnak a 2036-ig szóló orosz-magyar gázszállítási szerződés”. Előtte, 2021 szeptember végén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be, a Gazprom tizenöt évre írt alá gázszállítási megállapodást a magyar állammal.

A februári találkozón a magyar miniszterelnök köszönetét fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a koronavírus elleni vakcinák szállítását illetően is, és azt mondta, hogy az orosz oltóanyaggal 900 ezer magyart oltottak be. – Nekünk kettőnknek van a leghosszabb emlékezete az EU és Oroszország viszonylatában – fogalmazott Orbán Viktor.

Az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban a magyar miniszterelnök azt mondta, hogy

a látogatását békemissziónak is tekinti. 

Mint mondta, az Európai Unió részéről „készen állunk egy ésszerű megállapodásra”, az EU egyetlen vezetője sem akar háborút. Putyin erre emlékeztette a magyar miniszterelnököt, hogy Moszkva elküldte az ezzel kapcsolatos javaslatait a NATO-nak és az Egyesült Államoknak.

Orbán Viktor leszögezte azt is, hogy a paksi atomerőművel kapcsolatos együttműködés ragyogóan halad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik