Belföld

35 ezer forinttal csökken egy tanár fizetése a státusztörvény miatt

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A hvg.hu-nak nyilatkozott egy részmunkaidőben dolgozó pedagógus, akinek szeptembertől 35 ezer forinttal csökkent a fizetése, és még a januári emelés után is kevesebbet fog keresni, mint az előző tanévben.

A férfi azt mondta, évtizedek óta 20 órában tanít, ami annak idején teljes munkaidőnek számított, idővel viszont már csak részmunkaidő lett, és minden egyes módosítás 10 százalék körüli burkolt fizetéscsökkenéssel járt.

A fizetését szeptemberig a kötelező 22 órához viszonyítva számolták, onnantól viszont már 24 órához arányosítják, így szeptembertől 378 ezer forintot keres.

A művészetet tanító tanár azt mondja, reméli, ő a rekorder a fizetécsökkenésben. A fizetéscsökkenés ellenére marad az iskolában.

A pedagógus problémája az összes részmunkaidős tanárt érinti, de azok is rosszul jártak, akiknek a kötelező óraszáma emelkedett úgy, hogy a fizetésük nem nőtt.

Az idei tanévtől kezdve hatályos a kordonbontások és könnygáz közepette elfogadott státusztörvény, ami leginkább a tanárok, pedagógusok életébe hoz nagy változást. A törvény bevezetése megtörtént, a pedagógusoknak szeptember 29-ig kellet döntést hozniuk, hogy maradnak-e a helyükön, vagy elhagyják a pályát.

Kapcsolódó
Felmondott a pedagógus, akinek 21 forinttal emelték a fizetését
Jövőre bruttó 450 ezret keresne, de azt is megalázónak tartja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik