Belföld

Vezérkari főnök: A svéd hadsereg megfelelő állapotban van ahhoz, hogy NATO-tag legyen

MTI/Illyés Tibor
MTI/Illyés Tibor

A Magyar Honvédség vezérkari főnökével, Böröndi Gáborral interjúzott a Szabad Európa. Először az ukrán-orosz háború volt a téma, amiről általánosságban azt mondta a vezérkari főnök, hogy a „háború felélénkítette a nemzetközi fegyverpiacot, ezért a gyártási, beszerzési határidők hosszan kitolódtak az egész világon.”

A háborúval kapcsolatos nukleáris fenyegetettséggel kapcsolatban azt mondta Böröndi: egy

nukleáris fegyver bevetése egy viszonylag hosszú folyamat eredménye, megvan a maga eszkalációs spirálja. A NATO-nak van erre egy külön skálája. Ez alapján az elmúlt időszakban csekély mértékben nőtt egy atomfegyver bevetésének lehetősége, de – hangsúlyozom – ennek mértéke még mindig nagyon alacsony.

A magyar hadsereg létszámával kapcsolatban a vezérkari főnök úgy nyilatkozott, hogy ez „jelenleg növekszik, a tiszti állományé stabil, az altiszteknél sok a belépő fiatal. Az idősebb kollégák esetében az a célunk, hogy további szolgálati lehetőséget biztosítsunk akár a területvédelmi erőknél, akár a toborzásban, mert értékes szolgálatot ellátó kollégákról van szó, akiket meg kell becsülni.”

A NATO-ról szólva pedig azt mondta: „Magyarország megbízható és elismert szövetséges a védelmi szövetségben.” A svédek csatlakozásáról pedig úgy nyilatkozott, hogy ez

elsősorban politikai kérdés. Én szakmai szempontból azt mondhatom, hogy a svéd hadsereg megfelelő állapotban van ahhoz, hogy NATO-tag legyen.

Egy közelmúltbeli Háromharmadban alaposan kielemeztük, hogy mi állhat amögött, hogy Magyarország nem támogatja egyelőre a svéd NATO-csatlakozást:

Kapcsolódó
Mi van, ha a NATO-ban egyszer valaki azt mondja, hogy cseréljük ki a magyarokat a svédekre?
Orbán Viktor parlamenti nyitóbeszédével (meg a pénteki interjújával) kezdett Bita Dániel, Pető Péter, valamint Nagy József: a szláv testvérháborúnak minősített orosz-ukrán konfliktussal, a jawohllal és a dával, továbbá a svéd NATO-csatlakozás blokkolásának drámai veszélyeivel. A finis az egyelőre rejtélyes tartalmú szuverenitásvédelmi törvénycsomagé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik