Belföld

Kiadósat panaszkodott a NER-re a német nagykövet

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Németország budapesti nagykövete a kormányzati nyomásgyakorlásról beszélt az RTL Híradónak – olvasható a csatorna honlapján.

Julia Gross többek közt azt mondta, hogy egyes német iparágak képviselői „nagyon boldogok Magyarországon”, és jó befektetési területként tekintenek az országra. Más ágazatok azonban érzik „a magyar kormány egyes intézkedéseinek hatását”.

Az RTL azon kérdésre, hogy érkeztek a nagykövetségre német cégektől olyan visszajelzések, amelyek ellenük irányuló nyomásgyakorlásról szóltak, a nagykövet közölte, „a különböző szektorális különadók vagy a tervezési, engedélyeztetési hatósági eljárásokkal kapcsolatos kérdések” azok, amiket a német cégek említeni szoktak a német nagykövetségnek.

Julia Gross hozzátette, hogy ezek nemcsak a németeket tölti el aggodalommal, hanem más Magyarországon tevékenykedő külföldi befektetőket is.

Az rtl.hu felidézi, hogy áprilisban a Spiegelnek nyilatkoztak magyarországi érdekeltséggel rendelkező német cégek. Sokan közülük nevük elhallgatását kérték a laptól, és arról beszéltek, hogy vége van annak az időszaknak, amikor a korábbi Orbán-kormányok különböző adókedvezményekkel és segítőkész kormánytisztviselőkkel csábították az országba őket. Ehelyett most elkezdődött a német érdekeltségek kiszorítása, s „visszautasíthatatlan ajánlatok” érkeznek hozzájuk kormányközeli körökből.

Korábban Della című podcastunkban a Telekom volt vezérigazgatója szintén erről beszélt.

Kapcsolódó
Christopher Mattheisen: Egyre több a visszautasíthatatlan ajánlat
Hall sztorikat arról a Magyar Telekom volt vezérigazgatója, hogy fokozódik a nyomás a külföldi tulajdonú cégeken a magyar kormány és leágazásai részéről, hogy engedjék át üzleti érdekeltségeiket. Ehhez nem is kell konkrét fenyegetés, elég, ha egy erős kormányzati háttérrel rendelkező, befolyásos ember teszi meg a visszautasíthatatlan ajánlatot, a pszichológiai hatás működik – mondja a Dellában Christopher Mattheisen.

Kiemelt képünkön: a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) pódiumbeszélgetésen vesz részt Alexander Marguierrel, a Cicero című politikai magazin főszerkesztőjével (b) és Hölger Friedrichhel, a Berliner Zeitung című lap kiadóvállalatának tulajdonosával (j) Berlinben 2022. október 11-én.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik