Belföld

Négy évet kértek a fegyverarzenált felhalmozó férfire, azt állítja, nem volt ideje hatástalanítani az éles lőfegyvereket

Lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette miatt állítja bíróság elé a Kazincbarcikai Járási Ügyészség azt a férfit, aki interneten vásárolt fegyvereket gyűjtött jogellenesen.

Jogg Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy négy év fegyházat kértek a vádlottra előkészítő ülésen történő beismerés esetére. Az ügyész elmondta még, hogy a férfi beismerte a bűnösségét a nyomozati szakban.

Az mondta, hogy úgy tervezte, hogy hatástalanítja az éles lőfegyvereket, de miután egyre több fegyvert vásárolt, nem jutott rá ideje

– mondta Jogg

A vádirat szerint a vádlott 2010 áprilisa óta rendelkezett vadászfegyverek tartására jogosító engedéllyel, emellett vadász- és fegyverismereti vizsgát is tett. Tisztában volt a lőfegyverek megszerzésére és tartására vonatkozó jogszabályi rendelkezésekkel, és több vadász lőfegyvert és lőszert is vásárolt, melyeket fegyvertartási engedélyébe szabályszerűen bejegyeztek.

A vádlottnak annyira megtetszettek a fegyverek, hogy 2019-től gyűjteni kezdte azokat, és tavaly november végéig rendszeresen vásárolt internetes hirdetőktől különböző típusú pisztolyokat, puskákat és lőszereket, melyeket a borsodi településen lévő házában tartott.

A férfi összesen 42 lőfegyvert, 9 hatástalanított fegyvert, 1302 darab lőszert, valamint több tűzfegyverfődarabot és hangtompítókat vásárolt és tartott jogellenesen. A hatástalanított fegyverek a hatástalanítási módosításokat figyelembe véve megfelelő szerszámozottság, szakmai tudás birtokában működőképes lőfegyverré alakíthatók.

Az ügyészség a büntetlen előéletű, bűnügyi felügyelet alatt álló vádlottal szemben fegyházbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott a lőfegyverek és lőszerek elkobzásával.

Kapcsolódó
TEK-esek mentek egy illegális fegyvereket halmozó kisgyőri férfiért
Puskákat, pisztolyokat és közel ezer éles lőszert találtak nála.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik