Belföld

Budapest egyik legmenőbb helyeként márkázták, Mészáros embere is beszállt, egy év alatt tönkrement

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Újraélt századfordulós kávéházi élet és közösségi tér, amit pont úgy és akkor használunk, ahogy úri kedvünk tartja

– olvasható a BABA Budapest oldalán. Ám a kedv, vagy a pénz nem tartott ki sokáig, a nyitás után egy évvel a cég felszámolás alá került, a dolgozók pedig egyelőre hiába várják a fizetésüket.

A múlt nyáron nyitott meg Budapest központjában, az Erzsébet tér és a Bazilika között, a Sas utcában a BABA Budapest, amely egyszerre kívánt reggelizőhelyként, üzleti ebédek színtereként, éjszakai bárként és közösségi térként funkcionálni. Nem egy szokványos vállalás, de úgy tűnik, a tulajdonosoknak sikerült megvalósítani a koncepciót – írta Dining Guide az étteremről, melyről sorra jelentek meg a cikkek. Az Elle magazin a belváros talán legszerethetőbb éttermének nevezte a bisztrót, amely bárhol lehetne a világon.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

BABA BUDAPEST (@bababudapest) által megosztott bejegyzés

Poszler András szakácsként dolgozott az étteremben, szerette a munkát, mint mondja, nagyon jó csapat jött össze. Egy darabig rendben is mentek a dolgok, vendég is volt, a pénzt is időben megkapták, a tavasszal viszont már csúsztak a fizetések.

Aztán szép lassan nemcsak a pénz, hanem a vendég is elfogyott. Június 27-én este pedig kaptunk egy Messenger-üzenetet, hogy másnap nem kell bemennünk dolgozni. Azóta nem nyitott ki a hely

– meséli András. Elmondása szerint tucatnál is több egykori dolgozójának tartozik a cég, fejenként sokszázezer forinttal.

A már fentebb hivatkozott cikk szerint két, a vendéglátásban és a kommunikációs iparágban dolgozó barát, Pálfi Dániel és Devecseri Gergő szeretett volna közösen nyitni egy olyan bárt, amellyel korábban nem lehetett még Budapesten találkozni. A közös gondolkodáshoz csatlakozott Szikszai Johanna, aki Párizsban modellkedve szeretett bele a gasztronómiába és hozta haza a BABA signature ételének is számító Eggs Benedict ötletét, valamint Horváth Gergő, aki befektetőként csatlakozott a csapathoz.

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu A bezárt BABA bár és étterem 2023. szeptember 14-én.

Horvát valóban befektetője és ügyvezetője volt a cégnek, de a fenti neveken kívül még több tulajdonos is szerepel a céghálóban. Például Szikszai Csaba, aki a cég többségi tulajdonosa volt, illetve Mészáros Lőrinc egyik emberének, Sántha Gergelynek a cége, a Hajrá Magyarok Sport és Gasztro Zrt. A hvg.hu írt arról korábban, hogy a céget néhány hónappal azután hoztak létre, hogy a diósgyőri futballklub Mészáros Lőrinc közelébe került. A cikk szerint a felcsúti milliárdos tokaji borászatához tartozó cégnek, az Észak-magyarországi Fejlesztési Zrt.-nek is Sántha Gergely a vezérigazgatója.

Poszler elmondása szerint a napi dolgokat Pálfi Dániel vitte, aki egyébként az Opten adatai szerint 2019 januárjától 2024 januárjáig eltiltás hatálya alatt áll, magyarán nem vezethet papíron a céget. Telefonon elértük Pálfit, de ahogyan bemutatkoztunk, rögtön ránk is tette a telefont. Készségesebb volt viszont Horváth Gergő, a cég egyik kisebbségi tulajdonosa, ügyvezetője, aki válaszolt kérdéseinkre.

Vajda János / MTI Sántha Gergely, a DVTK elnöke beszédet mond a DVTK új multifunkciós sportcsarnoka, a DVTK Arénának az átadóünnepségén Miskolcon 2021. október 21-én.

Háború, élelmiszer-infláció, havi kétmilliós villanyszámla, az emberek pedig elkezdtek kevesebbet eljárni – kezdte a vállalkozás működtetését nehezítő problémák felsorolását Horváth. Azt mondja, helyzetüket az is nehezítette, hogy a felettük lévő önkormányzati óvodát elkezdték felújítani, így a teraszuk működése ellehetetlenült.

Elég sok olyan körülmény közrejátszott, melyek közül egy is megnehezíti egy hely működését, nekünk jóval több jött össze. Nem volt tovább lehetőségünk a veszteségesen működtetni az éttermet

– összegzett az ügyvezető.

Azt hiszem, volt már ilyen a történelemben, mondta, majd kifejtette, hogy nem nagyon érti a volt kollégák felháborodását, akiknek jelentős része még hivatali bejelentést is tett a tartozásról. A felszámolás szeptember elején el is indult.

Olyan nincs, hogy a dolgozók nem kapják meg a pénzüket, a felszámoló szerint ez nem fog sokáig tartani

– hangsúlyozta Horváth, aki azt viszont nem tudja megmondani, hány dolgozónak, mennyi pénzzel tartoznak. Néhány milliós tétel, a június hónap szinte mindenkit érint, az összes dolgozót – ennyit elmondott, illetve azt is elárulta, hogy több mint 250 millió forintot költöttek rá az étteremre.

Farkas Norbert / 24.hu A bezárt BABA bár és étterem 2023. szeptember 14-én.

Az persze a dolgozókat nem nyugtatja, hogy egyszer majd megkapják a pénzüket, éppen a Horváth által is említett nehéz gazdasági helyzetben sokan nehezen nélkülöznek akár 300 ezer, akár 1 millió forintot. Most már lassan négy hónapja.

Horváthot kérdeztük a többi tulajdonostársról is, de azt mondta, az ő nevükben nem szeretne nyilatkozni. A többségi tulajdonosnak, Szikszai Csabának semmilyen más céges érdekeltsége nincsen, vele nem tudtuk felvenni a kapcsolatot. A Hajrá Magyarok Sport és Gasztro Zrt. tulajdonosának, Sántha Gergőnek viszont írtunk üzentet, ő nem válaszolt kérdéseinkre. Horváth szerint egyébként az étterem nagy részben Sántháék miatt volt ilyen rövid életű, miután elmondása szerint a Hajrá Magyarok Sport és Gasztro Zrt. októberben teljesen kiszállt a projekt finanszírozásából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik