Belföld

Jóváhagyta a kormányhivatal a Városligetbe tervezett Új Nemzeti Galéria módosított terveit

Városliget Zrt.
Városliget Zrt.

Szeptember végén az újabb módosított tervekre is megkapta az építési engedélyt a Városligetbe tervezett Új Nemzeti Galéria, értesült a Népszava. A többi kiemelt állami beruházáshoz hasonlóan az engedélykérelmet elbíráló fővárosi kormányhivatal egyúttal ahhoz is hozzájárult, hogy a tervezők eltérjenek az országos építési követelményektől.

Az épület alapterülete 13 ezer négyzetmétert foglal el a parkból, ráadásul az összalapterület ennél lényegesen több, hiszen a föld alatt három, a föld felett földszint plusz négy emelet épül. A közpark közepén felhúzott Nemzeti Galéria legmagasabb pontja 31,29 méteres lesz, ami cirka egy tízemeletes panelház magassága. A Pritzker-díjas japán SANAA és a Bánáti + Hartvig Építész Iroda kettőse által 2015 telén elnyert megbízás eredményéről korábban már számos látványtervet közöltek.

A Liget projekt kiötlője, Baán László miniszteri biztos tavasszal arról beszélt, hogy

az Új Nemzeti Galéria építése 2024-25-ben elkezdődhet, ebben az esetben 2027-28-ra elkészülhet.

A Liget-projekt költségvetéséről szóló legelső kormányhatározat 150 milliárdot irányzott elő, a költségvetés később 250 milliárdra kúszott fel. Legutóbb Baán László már azt mondta a HVG-nek, hogy már el is költöttek rá 250 milliárdot.

Lázár János minisztériuma arról tájékoztatta a Népszavát, hogy az állami beruházások felfüggesztésére vonatkozó kormányhatározat a fővárosi múzeumi projektekre is érvényes, bár ezek megvalósításáról a kormány egyedi döntéseket hoz.

Kapcsolódó
Nemsokára elindulhat a városligeti Új Nemzeti Galéria építése
Karácsony előtt röviddel egy újabb tervcsomag indult el az építési engedély felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik