Belföld

Hadházy: Pénzmosás miatt is nyomoznak az agrártárca bűnügyeket halmozó volt helyettes államtitkára ellen

MTI
MTI

Egy ideje már a Budapest Környéki Törvényszéken zajlik Nagy Jánosnak, az agrártárca volt helyettes államtitkárának a bírósági pere, amelyben hivatali vesztegetés elfogadásával és közokirat-hamisítással vádolják. Az ügyészség szerint tulajdonrészt kért egy olyan cégtől, amelyet egy 800 milliós támogatáshoz kellett volna segítenie.

Nagy ellen folyamatban van egy másik büntetőeljárás is, mégpedig a Székesfehérvári Törvényszéken, ahol hűtlen kezelés és más bűncselekmények a vád. Az ügyészek itt azt állítják, Nagy utasítására az Agrárminisztérium egyik háttérintézménye 2,2 milliárd forint értékben olyan megbízási szerződéseket kötött ügyvédi irodákkal és más cégekkel, melyekre valójában nem volt szükség.

Hadházy Ákos szerint mindezek mellett Nagynak van még egy harmadik ügy is, amire most Polt Péter neki küldött válaszleveléből derült fény.

A legfőbb ügyész azt írta az ellenzéki képviselőnek, hogy pénzmosás gyanúja miatt is nyomozás zajlik Nagy János helyettes államtitkár ténykedésével kapcsolatban. A vizsgálatot a Nemzeti Nyomozó Iroda korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya végzi, de gyanúsítotti kihallgatásra még nem került sor. A földügyekért felelős helyettes államtitkárt 2020 decemberében vitték el bilincsben a rendőrök, később bűnügyi felügyelet alá helyezték.

Polt válasza szerint a különösen jelentős értékre elkövetett pénzmosással kapcsolatos nyomozást a 2,2 milliárdos hűtlenkezelési ügyről választották le még a vádemelés előtt. A szétválasztás okaira a legfőbb ügyész nem tért ki.

A hivatali vesztegetés gyanúja miatt kirúgott Nagy János utódjául annak idején Gyüre Anitát nevezte ki a miniszterelnök az agrárminiszter javaslatára. Mígnem kiderült, hogy ő ugyanabban a vesztegetési ügyben lehet sáros, amiben az elődje, így azóta vádlott-társak a Fővárosi Törvényszéken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik