Belföld

A momentum politikusának svéd állampolgársága miatt újra elővette a listázást a Mi Hazánk

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Bár korábban Bedő Dávid, a Momentum parlamenti képviselője beszélt arról, hogy apja Svédországban született, ezért ő is félig svéd, sőt állampolgár is, Novák Előd, a Mi Hazánk képviselője szerint Bedő ezt eltitkolta. Novák a Facebookon közölte, hogy ezért is nyilvánossá kell tenni a képviselők kettős állampolgárságát, melynek „már a megléte is nemzetbiztonsági kockázatot jelent, de különösen az, ha ez a tény titkos”. Mint írta, Bedő Dávid a legutóbbi parlamenti interpellációjában is Svédország érdekében szólalt fel, miközben az életrajzában nem szerepel a kettős állampolgársága.

Bedő Dávid a Magyar Hangnak nyilatkozva abszurdnak nevezte, hogy titkolta volna kettős állampolgárságát. Mint mondta, szerinte Novák Elődnek sem kellene, hogy ez meglepetés legyen, hiszen korábban mindketten tagjai voltak az újbudai önkormányzati képviselő-testületnek, ahol szintén nem csinált ebből titkot.

Bedő elmondta: a felemlegetett interpellációban valóban a svéd NATO-tagság megszavazását sürgette, mivel a magyar Országgyűlés 440 napja halogatja a voksolást. – Ebben az ügyben is Magyarország érdekeit nézem, hiszen Svédország NATO-tagságával olyan állammal bővülne a Magyarországot is soraiban tudó katonai szövetség, amely révén jelentős katonai haderővel bővülne – tette hozzá.

A listázás ötlete nem új, korábban a Jobbik is (ahol akkoriban Novák is politizált) ezt akarta elérni. Gyöngyösi Márton beszélt erről 2012-ban, amikor azt mondta:

pont itt lenne az ideje annak, hogy felmérjük, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára.

Gyöngyösi később bocsánatot kért, és azt hangsúlyozta, hogy a magyar-izraeli kettős állampolgárságú politikusok listáját tenné közzé, nem származási alapon listázna.

Novák viszont éppen az izraeli joggyakorlatot állítja követendő példának, mondván, ott nemcsak nyilvános a parlamenti képviselők más állampolgársága, hanem dönteniük kell: a másik állampolgárságukról vagy a mandátumukról mondanak le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik