Belföld

A Jobbik-elnök beszólt a Mazsihisz vezetőjének, miután bocsánatot kért a zsidólistázásért

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Heisler Andráson sem meglepettséget, sem felháborodást nem tapasztaltam, utólagos nyilatkozatait ezért a menthetetlenül beteg, megfelelési kényszereket szülő magyar közélet által kiprovokált nyilatkozatok közé sorolom

-ezt mondta Gyöngyösi Márton Jobbik-elnök a Válaszonline-nak adott interjújában.

Korábban megírtuk mi is, hogy a Mazsihisz elnökét, Heisler Andrást meglepte, hogy az amerikai nagykövet, David Pressman széderesti vacsorájára meghívták a Jobbik elnökét is. A Mazsihisz.hu kérdésére a szervezet elnöke azt mondta, előzetesen nem tudta, kik lesznek jelen, csak a helyszínen konstatálta, hogy az ültetési rend szerint éppen vele szemben kapott helyett Gyöngyösi Márton.

A Mazsihisz elnöke úgy fogalmazott: nem szeretett volna botrányt kelteni azzal, hogy föláll, nem akarta megsérteni a nagykövetet, de nem tartja hiba nélkülinek, hogy a jobbikos EP-képviselő részvételéről nem tájékoztatták. A vacsora végén mindenesetre odament Gyöngyösihez, közölte vele: hiába keresi a Jobbik hetek óta a személyes találkozás igényével,  nem fog reagálni, a Mazsihisz már nyolc éve deklarálta: nem akar a Jobbikkal párbeszédet.

Heisler András azt is közölte Gyöngyösi Mártonnal, hogy zsidó körökben személye különösen nemkívánatos. 

Gyöngyösi egyébként korábban bocsánatot kért azért, amiért 2010-es években listázni akarta a zsidó származású képviselőket.

A Válaszonline most erről is kérdezte a Jobbik elnökét, aki úgy nyilatkozott, hogy annyit

mondhatok, hogy egy felemelő, jó hangulatú vacsorán és beszélgetésen vettem részt, amelynek a részleteit meghívott vendégként nem teregethetem a nyilvánosság elé. Ki sem derült volna az egész, ha Pressman nagykövet úr nem tweetel róla.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban azt mondta Gyöngyösi, hogy „Magyarország is érintett, mégpedig 2021. december 15-e óta. Az akkor nyilvánosságra hozott orosz megállapodástervezet kimondja ugyanis, hogy Magyarország az orosz érdekszférába tartozik. Tehát az orosz agresszió igenis érinti hazánkat közvetlen módon. Ebben a helyzetben a jó kapcsolat Amerikával, amely legerősebb, legnagyobb tagja a NATO-nak: kulcsfontosságú. Nemzeti érdek.”

A korábbi szélsőséges kijelentéseiért Gyöngyösi újra bocsánatot kért, és jelezte, lehet, nemsokára majd Izraelbe utazik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik