Belföld

Orbán Ráhel barátját bízta meg az MTÜ a turisztikai projektek hasznosságának vizsgálatával

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) volt stratégiai marketingért felelős igazgatójának cégét bízták meg a Kisfaludy Turisztikai Program által támogatott projektek turisztikai hasznosságának vizsgálatával. Az MTÜ alá tartozó Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. óránként 28 ezer 740 forintot fizet a munkáért Berényi Vince András cégének, a Bluehorn Consulting Kft.-nek – derül ki a Kisfaludy2030 Zrt. legfrissebb beszámolójából. Az állami társaság 2476 oldalas dokumentumhalmazt tett közzé, ennek a 2473. oldalán található a Bluehornnal kötött megállapodás pár részlete. A dokumentumból az is kiderül, hogy kevesebb mint három hónap alatt kell lefolytatnia a vizsgálatot Berényi cégének.

Berényi a Corvinus Egyetemen szerzett közgazdász diplomát, az egyetemre együtt járt Orbán Ráhellel, a miniszterelnök lányával. A Magyar Turisztikai Ügynökséghez 2018-ban került, ahol egy évet dolgozott stratégiai marketingért felelős igazgatóként Guller Zoltán vezetése alatt. Berényit a Digitális Magyarország Ügynökség (DMÜ) is foglalkoztatta 2022 szeptemberétől 2023 márciusáig, a DMÜ vezérigazgatója szintén Guller Zoltán.

Az MTÜ és a DMÜ közötti időszakban, 2021-ben Berényi alapított Bluehorn Consulting Kft. nevű cégét, amelynek fő tevékenysége a szaktanácsadás. A cég az első évtől kezdve nyereséges, a kft. a tavalyi évet 69,8 millió forint árbevétel mellett 22,1 millió forintos profittal zárta. Nemcsak a Kisfaludy kötött megbízási szerződést Berényi cégével, az MTÜ is a Bluehorn Consulting Kft.-t kínálta meg egy 75 milliós szerződéssel – erről elsőként az Mfor számolt be. Az MTÜ korábbi vezetőjének az év végéig kell ismertetnie „az állami turisztikai ügynökségek legrelevánsabb nemzetközi piacfejlesztési gyakorlatait és trendjeit”

A megbízási szerződésekkel kapcsolatban kerestük Berényi Vince Andrást, akitől a többi között azt szerettük volna megtudni, hogy pontosan melyik projekteket vizsgálta a cége, és mi lett a vizsgálat eredménye. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy összesen mennyi pénzt kapott a munka elvégzéséért, illetve, hogy nem tartja-e visszásnak, hogy az MTÜ korábbi vezetőjeként most az MTÜ alá tartozó Kisfaludy-program projektjeit vizsgálja. Berényi cikkünk megjelenéséig nem válaszolt kérdéseinkre, ahogy az MTÜ és a Kisfaludy 2030 Zrt. sem.

Berényi Vince és Orbán Viktor lányának ismertségére évekkel ezelőtt derült fény. 2018-ban Juhász Péter az Együtt korábbi pártelnöke közzétett egy hangfelvételt és pár fotót arról, hogy a miniszterelnök lánya Berényivel és az akkor még szintén MTÜ-s Máté Kristóffal beszélget, Juhász szerint turisztikai beruházásokról. Később az Origo főszerkesztője ( az impresszumban most felelős szerkesztőként jelenik meg), Gábor László ismerte el, hogy a felvételen valóban Orbán Ráhel látható, és hogy két barátjával találkozott: egy egyetemi évfolyamtársával és egy szakkollégista társával.

A tények a következőek: Orbán Ráhel találkozott egy évfolyamtársával és egy szakkollégista társával. Tudod, ők évek óta barátok és szoktak beszélgetni, közösen kávézni, hiszen a barátok ezt teszik

– írta akkor Gábor László. Azóta már tudjuk, Orbán Ráhel barátai olykor pozíciót is kapnak az állami turisztikai ügynökségnél, Jakab-Zsófia például vezérigazgató-helyettes lett az MTÜ-nél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik