Belföld

Farkas András: A legszegényebb nyugdíjasok helyzete romlik a leggyorsabban

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A jelenlegi felosztó-kirovó rendszer nem fenntartható, a nyugdíjrendszer kaotikus, ráadásul teljesen hiányzik belőle foglalkoztatói pillér – jelentette ki Farkas András nyugdíjszakértő az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) konferenciáján. A portfolio.hu beszámolója szerint a szakértő megjegyezte, hogy a demográfiai növekedés folyamatosan lassul, a fiatalok pedig kivándorolnak. A magánpillér emiatt egyáltalán nem erős, de ami még fontosabb: hiányzik egy nagyon fontos pillér, a munkáltatói oldal.

Farkas András öt fontos, magyar nyugdíjrendszerben jelenlévő problémát ismertetett:

  1. A nyugdíjrendszer kaotikus, az átláthatóság és előre tervezhetőség hiánya jellemzi. Nem lehet előre megmondani, mennyi lesz valakinek a nyugdíja, ráadásul bruttó keresetből kell nettó nyugdíjat számolni. Ezt tovább tetézi az, hogy a befizetett járulékokból nem lehet nyugdíjat számolni, csak a járulékköteles bevételből.
  2. A nyugdíjigénylés évétől nagyban függ a nyugdíj összege. Ennek a legfőbb oka a valorizáció, ezen kellene módosítani a szakértő szerint.
  3. A szolgálati évek beszámítása nem egyenletes: egy-egy év más mértékkel számít bele a nyugdíjszorzóba.
  4. A rendszeres nyugdíjemelés módszere a nyugdíjasok relatív elszegényedéséhez vezet, mivel az inflációkövető emelés nem veszi figyelembe a nemzetgazdasági átlagbér emelkedését.
  5. A legszegényebb nyugdíjasok helyzete romlik a leggyorsabban: ennek legfőbb oka a nyugdíjemelés egységes százalékos mértéke.

A nyugdíjrendszer jövőbeli terhelését azonban enyhíti a szakértő szerint, hogy a kivándorolt fiatalok, a minimálbéres, katás és részmunkaidőben dolgozók nagyon alacsony nyugdíjat fognak kapni, emellett 2035-ig egyre kevesebb személy fog nyugdíjba menni.

A helyzetet azonban súlyosbítja, hogy nincs járulékplafon, nincs nyugdíjplafon, a 13. havi nyugdíj mindenkinek jár, a nők kedvezményes nyugdíjánál túl alacsony korhatár van meghatározva, 2035 után pedig a gyes-nemzedék nyugdíjba áramlása várható, ami jelentős terhelést okoz majd a rendszernek.

A nyugdíjrendszer szélsőségeiről a legutóbbi nyugdíjkieglszítés kapcsán is írtunk. Az emelési különbség ugyanolyan brutális, mint a havi öregségi ellátások közötti szakadék: alig több mint ezer forint (pontosan 1240 forint) az egy hónapra jutó novemberi nyugdíjemelés havi 40 ezer forintos járandóság mellett, de 62 000 forint az egy hónapra jutó novemberi nyugdíjemelés, havi 2 millió forintos járandóság mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik