Belföld

Előfordult, hogy 500 autós is volt egy Budapest környéki éjszakai illegális gyorsulási versenyen

police.hu
police.hu

Először csak 15-20 autó, aztán már 100, 200, de volt, hogy 500 autó is megjelent a Budapest környéki nagyáruházak parkolóiban megrendezett illegális gyorsulási versenyeken egy-egy péntek vagy szombat éjszaka, közölte a rendőrség honlapján az ORFK.

Az óriási tömeg és a zaj zavarta a környéken élők nyugalmát, és a versenyekkel járó rengeteg veszély érintette az illegális verseny résztvevőit, és a nézőket is.

Ezek nemcsak a főváros környékén élők életét keserítették meg, de nagy számban fordultak elő Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében is. A rendőrség cselekvési tervet készített és összehangolt akciókat tervezett a versenyek felszámolására.

Az elsődleges megoldás a folyamatos ellenőrzések mellett a versenyzésre alkalmas helyszínek megszüntetése volt, azaz olyan forgalmi és forgalomtechnikai eszközök alkalmazása, amelyek ellehetetlenítik az életveszélyes versenyek lebonyolítását.

Mivel jellemzően a nagyáruházak éjszaka üres parkolóit használták előszeretettel a versenyzésre, elkezdődött az erre alkalmas helyszínek tulajdonosaival az egyeztetés és együttműködés. Az áruházak is nyitottak voltak arra, hogy segítsék ezeknek az illegális találkozóknak a megakadályozását.

Emellett számos összehangolt akcióban ütöttek rajta az illegális versenyek részvevőin a rendőrök. A társzervek bevonásával zajlott ellenőrzések alkalmával millió forintos nagyságrendben szabtak ki bírságot, számos autó forgalmi engedélyét vették el, vagy kötelezték soron kívüli műszaki vizsgára az autót az engedély nélküli, sokszor veszélyes átalakítások miatt.

Az intézkedéseknek köszönhetően a nyár végére Pest vármegyében sikerült gyakorlatilag teljesen visszaszorítani az illegális gyorsulási versenyeket.

Habár az együttműködő vállalkozások országszerte megteszik a megfelelő átalakításokat a parkolóikban, hogy azok többé ne legyenek vonzók az illegális versenyek szervezői, résztvevői számára, továbbra is számos olyan hely van az országban, ahol szükséges lépéseket tenni e versenyek visszaszorítása érdekében

– közölte az ORFK:

Hozzátették, a jövőben is mindent megtesznek azért, hogy a felelőtlen száguldozók ne találjanak olyan új helyszíneket, ahol a rájuk és a közönségükre is veszélyes gyakorlatukat tovább folytathatják. Ezért folytatódnak a megkezdett együttműködések a területek tulajdonosaival a szükséges forgalomtechnikai változtatásokról, nem szűnnek meg a visszatérő ellenőrzések és a nagyszabású, több társzervet is bevonó akciók a versengésekre alkalmas utakon.

Nem árt tudni, hogy a rendőrség folyamatosan figyeli a versenyek szervezésére használt online felületeket, és fokozza az ellenőrzések számát és gyakoriságát azokon az ismert útszakaszokon, ahol a nem szervezett, hanem spontán gyorsulási versenyek szoktak lenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik