Belföld

Zacher doktor szerint a szegénység mérgező lehet

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A toxikológus a megélhetési gombászás veszélyeire figyelmeztet.

Az elszegényedés miatt Magyarországon is egyre elterjedtebb az úgynevezett „megélhetési gombászat”, ami miatt gyakoribbá válhatnak a gombamérgezéses esetek. Erre hívta fel a figyelmet laptársunknak, a Házipatikának adott interjújában Zacher Gábor doktor. Az ismert toxikológus emlékeztetett rá, hogy mivel egyre többen élnek a szegénységi küszöb környékén vagy akár az alatt, sokan az erdőbe indulnak, gombát gyűjtenek, hogy eladják.

Ez egy társadalmi probléma, ami megemelheti a gombamérgezettek számát.

A gombamérgezéssel kórházba kerülők sok esetben jóhiszeműen járnak ugyan el, de vagy figyelmetlenek, vagy tudatlanok, miközben a legnagyobb figyelem, óvatosság sem elegendő, a legbiztosabb, ha a szakellenőr nézi át a gombákat. Különösen veszélyes toxin az amanitin, amely számos gombafajban jelen van, de ezek közül is talán a gyilkos galóca a legismertebb.

A gombák amanitintartalma időben változó, háromévente nagyon megemelkedik, ami a halálozási adatokban is megjelenik, mert az érintett években jóval többen halnak bele ilyen típusú mérgezésekbe, mint máskor – tette hozzá.

A megélhetési gombászat ötlete egyébként vélhetően Parragh László (MKIK) nevéhez köthető, aki néhány éve az ATV-ben beszélt arról, hogy ez is egyfajta megoldás lehet, ha nincs más munkahely.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik