Belföld

Már nyilvános, hányszor fizette a magyar külügy Szöllősi György utazásait

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Közérdekű adatigénylést nyújtott be a 444.hu a KKM-nek, hogy megtudja, Szöllősi György a kinevezése óta pontosan mikor és milyen utakon vett részt a minisztérium megbízásából, pontosan mennyit kapott ezekért, az útjainak a költségeit milyen céllal és ki állta – olvasható a portál hétfői cikkében.

Szöllősi György – Orbán Viktor kedvenc sportújságírója – 2016 óta a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, 2017 óta a magyar futball és a Puskás-ügyek rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. Amint arról lapunk is beszámolt, Szöllősi a külügyminiszter jóváhagyásával kapott diplomata-útlevelet. A Külgazdasági és Külügyminisztérium Szöllősitől azt kérte, „koordinálja, segítse mindazokat a kezdeményezéseket, amelyek a gazdag magyar futballkultúrának állítanak emléket bárhol a világon”, ezért kapott rendkívüli és utazó nagyköveti rangot.

A 444.hu azonban felidézi, hogy az idén szeptemberben kiderült: Szöllősit nem engedték be Amerikába. Az elutasított vízumot a KKM kérte, a tárca fizette volna az utat is, hogy Szöllősi megnyithassa a Chicagói Magyar Kultúrtanács focitornáját. Szöllősi azt mondta, pont azért akart diplomatavízummal utazni, mert tudta, hogy az USA-ban mostanában szigorúbban bírálják el a kérelmeket, de a nagykövetség nem tekintette őt kormányhivatalnoknak.

A KKM most azt írta a 444.hu közérdekű adatigénylésére: az utazások költségeit valóban a tárca állta. Hozzátették, Szöllősi „a Minisztériummal nem állt és jelenleg sem áll semmilyen foglalkoztatásra irányuló, így kormányzati szolgálati, politikai szolgálati, illetve biztosi jogviszonyban, munkaviszonyban vagy megbízási szerződéses jogviszonyban”.

A diplomáciai rang önmagában nem generál a Minisztériummal bárminemű jogviszonyt, továbbá jogosultság, bárminemű juttatás önmagában nem kapcsolódik hozzá és ezekre nem jogosít. A diplomáciai rang a diplomáciai, nemzetközi érintkezés, illetve -protokoll során használható megjelölés, cím

– írta a KKM a portálnak.

A 444 felsorolja, hogy 2017 óta hány külföldi útját finanszírozta a külügy Szöllősi Györgynek.

Ebből kiderül, hogy

  • 2017-ben 2,
  • 2018-ban 8,
  • 2019-ben 10,
  • 2020-ban 3,
  • 2021-ben 6,
  • 2022-ben 2,
  • 2023-ban pedig idáig 4

külföldi útjának a költségeit fizette a magyar külügy.

Bár a KKM fizette Szöllősi útjait, arról semmit sem írtak, hogy a főszerkesztő kapott-e juttatást, illetve hogy mennyibe kerültek ezek az utak – olvasható a 444.hu cikkében.

Kiemelt kép: Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője beszédet mond a Szepesi György-díj és az Östreicher-díj átadásán a Groupama Arénában 2023. szeptember 19-én. MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik