Belföld

Éjszakába nyúlóan kellett túlórázni kiskorúaknak a zánkai Erzsébet-táborban

Bodnár Boglárka / MTI
Bodnár Boglárka / MTI

A Népszava információi szerint a zánkai Erzsébet-tábor üdülőkomplexumának boltjában a nyáron 16-17 éves diákok is dolgoztak, akiket egy ideig napi nyolc óránál hosszabb munkavégzésre is igénybe vettek, olykor este tíz után is, hiába mindkét eljárás szabálytalan.

Az érintettek azt állítják, hogy a beosztás és a jelenléti ív eltért egymástól.  A 16-17 évesek történeteit több 18 év feletti fiatal is megerősítette. Egyikük arról számolt be, hogy habár este tízig tartott a délutáni műszak,  a boltfeltöltést-takarítást ezt követően kellett elvégezniük, vagyis esetenként másfél-két órával tovább dolgoztak.

Ez egyrészt rendkívüli munkaidő, másrészt éjszakai munkavégzés, márpedig 18 év alatti munkavállalók esetén mindkettő jogszabályellenes.

Bért nem kaptak az éjszakai munkáért – kiskorúként hivatalosan nem is kaphattak –, de munkaidő-kompenzációt és szabadidőt is csak ritkán. Mint mondta, heti két szabadnapjuk volt, és legtöbbször több mint tíz órát dolgoztak.

Egyszer délutánra kellett cserélnem egy műszakot, és miután éjjel fél tizenkettőkor végeztem, másnap elaludtam. Késtem húsz percet, és ezért 2,5 órát kellett túlóráznom

– mondta egy másik érintett. Szóbeli panaszát követően a délutáni műszak kezdetét 15 órára módosították, 23 óra utáni zárással. Július 31-én, a munkaideje utolsó tíz percében a fiatal részlegvezetője közölte, hogy nem szeretne vele dolgozni többet.

A lap kérdéseit elküldte az Erzsébet Gyermektáborok sajtóosztályára, ahonnan az üzemeltetéssel összefüggő személyi kérdésekben illetékes Kft.-hez irányították őket, de onnan sem kaptak választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik