Belföld

Viccnek szánta tettét a kapuvári középiskolás, aki halállistát készített és meg akarta ölni az osztálytársát

Ténybeli beismerő vallomást tett az az emberölés előkészületével vádolt 16 éves kapuvári középiskolás, aki tavaly ősszel arra készült, hogy megöli az egyik osztálytársát – tudta meg a 24.hu.

Gál Katalin, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy a ténybeli beismerő vallomást tevő fiatal azzal magyarázta a tettét,hogy ezt viccnek szánta, és nem gondolta komolyan.

Az ügyész kérdésünkre elmondta még, hogy másfél év szabadságvesztést kértek a fiatalra, két év próbaidőre felfüggesztve, azzal, hogy rendeljenek ki mellé pártfogót. Az ügyészség arra is indítványt tett, hogy kötelezzék a fiút pszichiátriai kezelésre, és arra, hogy házi dolgozatot készítsen ebben a témakörben.

A vádirat szerint a középiskolás fiú különös érdeklődést mutatott a II. világháború, azon belül is Hitler és a nácizmus eszméi iránt. 2022 szeptemberében vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

A fiú az ismerőseinek kivégzést bemutató, iszlám állammal kapcsolatos videókat is mutogatott, majd azt mondta, hogy ugyanazt akarja megcsinálni zsidó, feketebőrű, “húzott szemű” és roma származású emberekkel. Készített egy “halállistát” is egy iskolai mészárláshoz, ezen tanárai, osztálytársai, köztük annak az osztálytársának a neve szerepelt, akivel korábban konfliktusba került amiatt, mert az arra kérte, hogy ne tegyen rasszista kijelentéseket.

A cselekménye előtti napon a fiú, miután az osztályfőnöke egy sorozatgyilkosos történetről beszélt, kijelentette egy osztálytársa előtt, hogy ő is sorozatgyilkos lesz. Másnap egy nemzetközi szélsőjobboldali, neonáci internetes csatornán angol nyelven kijelentette, hogy a következő nap megöli antirasszista osztálytársát Magyarországon, és erről megpróbál fényképeket és videót is készíteni.

A bűncselekmény végül nem történt meg, mert a rendőrség a középiskolást még aznap éjjel őrizetbe vette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik