A következő élő közvetítés része Orbán Viktor: Brüsszel igyekszik megbuktatni a lengyel kormányt

Orbán: A jegybanknak csak bicskája van, de az infláció fává nőtt

Fischer Zoltán/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI
Fischer Zoltán/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

– Sokat tanul az ember, amikor nehéz kihívások elé állítja az élet – mondja Orbán. Egy darabig a tankönyvi módszerekkel igyekezték kezelni az inflációt. Nagy tudás a jegybanki tudás – sok mindent kell összenézni. A legjobban fizetett állami alkalmazottak jellemzően ott vannak. Mi is ezt csináltuk, de be kellett látni, hogy ez nem fog menni:

a jegybanknak beletört a küzdelembe a bicskája. Az infláció fává nőtt, nekik meg csak bicskájuk van. Ide fejsze kell, na az nincs a jegybankban. Az csak a kormánynak van.

A hagyományos eszközöktől eltérő módszereket a külvilág nem szereti: azt várják, hogy a jegybanki eszközökben bízzanak. De ezt Magyarországon nem tehettük meg, be kellett avatkozni. Orbán szerint sikerrel jártunk: lefaragtuk az inflációt.

A cél, hogy 2023 az infláció letörésének év legyen. Ez sikerülni fog. A következő évben 4-6 százalékos infláció várható.

Ezt megcsináltuk, a kérdés nem ez. Hanem az, hogy mikor tudjuk megindítani a bérek növekedését

– véli a kormányfő.

Szeptemberben jobban nőttek a bérek, mint az árak a miniszterelnök szerint. Látott gazdasági előrejelzéseket, melyek azt mondták, könnyen lehet, hogy jövőre Magyarországon lesz a legnagyobb a gazdasági növekedés. A magyar vállalatok jól alkalmazkodtak az energiaválsághoz, jobban termeltek, nőtt a versenyképesség. Ez megadja a reményt arra, hogy 2024 a gazdasági növekedés visszaépítésének az éve lesz.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik